Személyi kell az óvodai, iskolai beiratkozáshoz

Az idei óvodai, iskolai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímkártyára van szükség, hanem a gyermek nevére kiállított személyazonosító okmányra is, azaz személyi igazolvány vagy útlevél kell a beiratkozáshoz, tájékoztatott Farkas Melinda, a megyei kormányhivatal sajtószóvivője.

Az adott évben tanköteles korba lépő gyermeket a szülő március 1-je és április 30-a között – a kormányhivatal által közleményben vagy hirdetményben közzétett időpontban – köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy választott iskola, óvoda első évfolyamára. Ehhez be kell mutatni a személyazonosításra alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi igazolványt és lakcímkártyát, továbbá iskolába íratásnál a szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

Amennyiben a gyermek nem rendelkezik személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, a szülőnek a gyermek személyes megjelenésével igényelnie kell annak kiállítását, amit az ügyintézési idő miatt érdemes mielőbb megkezdeni. A Paksi Járási Hivatalban az igénylőket előzetes időpont-egyeztetésre kérik az esetleges torlódások elkerülése érdekében. Az igazolvány igényelhető bármely járási hivatal okmányirodájában, illetőleg 14 éven aluli kérelmező esetén a személyi igazolvány kiadására irányuló kérelem előterjeszthető a gyermek lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél is. A jegyző a kérelmet haladéktalanul megküldi az illetékes járási hivatalnak.

Az új előírással a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 22. foglalkozik.