Ne váljon áldozattá! – Pakson is segítenek

Természetesnek tartjuk, hogy a bűncselekmények elkövetőinek büntetés jár, de azt kevesen tudják, hogy az áldozatokat is megfelelő védelem illeti meg. Ma van a bűncselekmények áldozatainak világnapja.

Az áldozatvédelem javítása érdekében 2013-ban két program is elindult a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében. Ne váljon áldozattá! címmel modellértékű közbiztonsági együttműködés indult Tolna megyében az Új Széchenyi Terv támogatásával. A hároméves projekt célja a már áldozattá vált személyek sérelmeinek minél hatékonyabb kezelése, illetve a megelőzésben való felkészülés segítése. A program tavaly decemberben startolt, a bűnmegelőzési és áldozatsegítő munkatársak a Paksi Rendőrkapitányságon már munkához láttak, és ügyfélfogadási időben várják a panaszosokat.

Az állam áldozatsegítő szolgáltatásként elősegíti az áldozatok érdekeinek érvényesítését, azonnali pénzügyi segélyt ad, jogi segítségnyújtást biztosít.

Amennyiben bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés sértettjévé válik, a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény alapján a következő támogatások iránt nyújthat be kérelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat Jogi Segítség és Áldozatsegítő Osztályához, amelynek munkatársai Balogh Mária és Békésiné Hermesz Éva megtalálhatók a Paksi Rendőrkapitányság földszinti 12-es irodájában:

– a bűncselekmény, illetve a tulajdon elleni szabálysértés elkövetésétől számított öt napon belül van lehetőség azonnali pénzügyi segély igénylésére,

– lehetőség van jogi segítségnyújtás igénylésére,

– állami kárenyhítésre az a rászoruló áldozat jogosult, akinek sérelmére szándékos, személy elleni, erőszakos bűncselekményt követtek el és testi épsége, egészsége a bűncselekmény következményeként súlyosan károsodott, vagy ilyen sértettnek egy háztartásban élő egyenes ági hozzátartozója, házastársa, élettársa, eltartottja, ebben az esetben a kérelmet a bűncselekmény elkövetésétől számított három hónapon belül lehet benyújtani.