Mit süt-főz ma? – Cselenkó Erika és Halász-Tisza Veronika

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Két nő, két különböző ízléssel, de ugyanazzal a szenvedéllyel talál önmagára a konyhában: főzőrovatunk ezúttal igazán rendhagyó anyaggal jelentkezik, ugyanis kuktáink, Halász-Tisza Veronika és Cselenkó Erika ugyanazt a tésztást egytálételt készítette el stábunk számára azzal a különbséggel, hogy Vera igazi ragadozó révén hússal gazdagította étkét, míg Erika vegetáriánusként bizonyította be, hogy zöldségekkel és különleges fűszerekkel megspékelve ugyanolyan izgalmas és változatos lehet a főzés. Kis félelmem volt azzal kapcsolatban, hogy ahogy a mondás is tartja, megfér-e két dudás egy csárdában, de a kulturális központ két kolléganője, akiket erős barátság köt össze, egy percre sem zavarták egymást a zökkenőmentes ténykedésben.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Verát és Erikát sem lehet zavarba hozni a konyhában, mindketten otthonosan mozognak a tűzhely mellett és megfelelő rutinnal kezdtek neki a tésztás étel elkészítésének. Vera és férje, Gergely asztaláról a hétköznapokban sem hiányozhat a hús, így nem meglepő, hogy ez az alapanyag most sem marad ki a hozzávalókból. A tejszínes-mustáros csirkemellhez elsőként egy fej hagymát pirítunk, hozzáadjuk a 60-70 dekagramm darabokra vágott csirkemellet. Fűszerezzük sóval, borssal, curryvel, majd a lepirult húshoz hozzáadjuk a tejszínt kevés tejföllel kiegészítve. Amennyiben nem a sűrűbb, húsz százalékos tejszínt használjuk, a jó adag mustárral gazdagított keveréket sűríthetjük ömlesztett sajttal. A 30 perc alatt elkészíthető étel egyébként is intenzív ízvilágát foghagyma és friss petrezselyem hozzáadásával tovább fokozhatjuk. Vera elárulta, imád a konyhában ténykedni, férjével testvériesen megosztják a konyhát, a közös főzések alkalmával sincs vita, jól működik a munkamegosztás. Noha legszívesebben húsokat fogyasztanak, szeretik a zöldségeket, gyümölcsöket is és a különleges, keleties ízektől sem idegenkednek. A hétköznapi főzésnél ugyanakkor a hagyományos, magyar és házi alapanyagokra, például a házi zsírra esküsznek.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Erika ezzel szemben igazi reformer, kipróbál minden újat, a kókuszzsírt vagy a Himalaya-sót is megtalálhatnánk szekrényében. Kétnaponta főz, de nála a fűszerezés általában hangulat kérdése, ezért sosem sikerül ugyanúgy egy étel. Miután Verával egy korty pálinka legurítása után nekikészülnek a főzésnek elárulja, számára cseppet sem hiányzik a hús a mindennapi étkezésből, mára megtalálta a módját annak, hogy minden menüsort ugyanolyan változatosan el tudjon készíteni zöldségekkel is. Ez csak fantázia kérdése, erősít rá elmesélve, egy gyerekkori disznóvágás óta nem eszik sertéshúst, a csirkéről pedig hasonló élmény után mondott le.

A paradicsomos-gombás penne tészta viszont az egyik kedvence, finom olaszos ízvilág, amit ezúton meg is osztunk az olvasókkal. Elsőként le kell pirítani egy fej vöröshagymát, hozzáadni az apróra vágott gombát (adagot a család méretéhez igazítva), ehhez ízlés szerint lehet hozzátenni erőset. A gombát meg kell sózni, hogy kidobja a levét és ebben megpárolni. Miután összeesett, hozzá lehet adni a sűrített paradicsomot vagy levet és a gombás-paradicsomos keveréket gazdagon fűszerezni: jöhet az oregánó, bazsalikom, fokhagyma, bors, édeskömény, tárkony és egy kis méz. A gombás mártást kicsit össze kell rotyogtatni, fehérborral megbolondítani, ami egyszerre sűrít és pikánssá tesz. Végül a hús nélküli ragut ráhalmozhatjuk a penne tésztára.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

A jó hangulatú főzésnek ezzel nem volt vége, Vera egy ötperces, mikrós süti receptjét is megosztotta velünk, aminek a stáb, lévén a sütésnek nem túl nagy szakértője, különösen örült. Tehát zárásként: végy egy nagy bögrét, dobálj bele négy evőkanál lisztet, két evőkanál olajat, három cukrot és két evőkanál kakaóport, egy késhegynyi sütőport vagy szódabikarbónát, egy tojást, esetleg egy kis csokireszeléket, ezt mind homogén masszává kell keverni, majd három perc alatt készre sütni a mikróban. Ha lekvárral, pudinggal, vagy aszalt gyümölcsökkel gazdagítják a ronda, de finom végeredményt, ugyanolyan gusztusos desszertet kapnak mint mi. Jó étvágyat!

mitsutfoz-6849

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István
Fotó: Babai István
Fotó: Babai István