Mondjuk a magunkét – Pompásan megtévesztő

Azon már senki nem akad fenn, ha olyan hírt hall, hogy hamisítják a bort, a pénzt, az okmányokat, a festményeket. De a tojáshamisítás más. Az nem egy egyszerű termék.

Kínában állítólag nagyban megy a műtojás-gyártás, aminek persze semmi köze a közelgő húsvéthoz. Az ár kecsegtető, négy forintnak megfelelő. A fehérjéhez zselatint, benzoesavat, timsót és egy ismeretlen eredetű fehér port használnak. A sárgájához színezőanyagot kevernek az alapmasszához, amit kálcium-klorid tartalmú, úgynevezett varázsvízzel vegyítve szilárdítanak meg. A héj parafinból készült wax, amit ráöntenek a megszilárdult tojásra. A hamis tojás íze jó, de vegyszertartalma miatt tartós fogyasztása emlékezetzavart, elbutulást okozhat.

S van még egy izgalmas kínai hamis termék: a műpocak. A terhességet is hamisítják. Abban az országban, ahol egy gyerek a megengedett. Jó kis móka. Kelendő cucc. Így reklámozzák a műpocit: pompásan meg lehet téveszteni vele az ismerősöket. S gondolom, a rokonokat is. Főleg a nagypapát. Ha a nagymama veszi fel…