Török szakemberek ismerkedtek az atomerőművel

Egymásnak adják a kilincset a külföldi delegációk a paksi atomerőműben és a nukleáris háttérintézményekben, azaz –  ahogyan Kovács Pál fogalmazott –  az utóbbi években Magyarország elég intenzív energetikai diplomáciát folytat. Ennek megtestesüléseként Törökországból érkezett delegáció hazánkba. A főként újságírókból és a leendő atomerőmű kommunikációs szakembereiből álló csoport szerdán a paksi atomerőműbe látogatott, elsődleges céljuk volt, hogy a nukleáris ipar kommunikációjáról, társadalmi kapcsolatairól szóló tapasztalatokat ismerjék meg. Üzemlátogatást követően Török Ferenc, a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) elnöke tartott előadást, majd Hajdú János, Paks polgármestere beszélt az erőmű és a lakosság, a város kapcsolatáról. Hajdú János azt emelte ki, hogy nincs olyan település, amely ne lenne érdekelt abban, hogy egy 2500 főt foglalkoztató, jól prosperáló, jelentős iparűzési adót fizető cég működjön a területén. Paks ennek szellemében természetesen támogatja az atomerőmű működését. De – mint hangsúlyozta – nem az erőmű, hanem egy biztonságosan működő erőmű működésében érdekelt a város.

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Török Ferenc, TEIT elnök kiemelte, hogy húsz éve bizonyítják, hogy a civil társadalmat képviselő társulás és a nukleáris létesítmény működtetői tudnak jó kapcsolatot ápolni, ennek alapja az, hogy mindig őszinte választ kapnak kérdéseikre, így nincs akadálya annak, hogy a lakosságot információval lássák el, az atomerőmű pedig a településfejlesztésben van segítségükre.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy Törökország most készül felépíteni első atomerőművét, négy orosz szállítású 1000 megawatt kapacitású reaktor telepítenek a Földközi-tenger partjára. Ami ezzel kapcsolatban magyar szempontból fontos, jelentős szakemberképzési igény keletkezik. A 2014-20 közötti időszakban 4500 török szakember képzését kell megoldani külföldi létesítményekben, olyan országban, ahol orosz technológia működik. E téren hazánknak jó pozíciói vannak, hangsúlyozta az államtitkár hozzáfűzve, hogy a közelmúltban miniszterelnöki szintű találkozó volt a két ország között, ahol ez a témakör is szóba került.