Harminckét éve nem volt ilyen: hazánk rendezheti a dzsúdó Eb-t

A judogiba öltöztetett magyar vizsla az Európa-bajnokság kabalafigurája. - Fotó: eurojudo2013.hu
A judogiba öltöztetett magyar vizsla az Európa-bajnokság kabalafigurája. – Fotó: eurojudo2013.hu

Már csak hat nap és elindul a budapesti Papp László Sportarénában a cselgáncs Európa-bajnokság. A kontinensviadalon két paksi versenyző, Bor Barna és Csoknyai László is tatamira lép. A felnőtt kontinensbajnokságra várhatóan több mint negyven európai ország küldi el legjobb versenyzőit, a magyar válogatott teljes létszámban, vagyis a férfiaknál és a nőknél is kilenc-kilenc egyéni versenyzővel indul.

Korábban csupán egy alkalommal, harminckét esztendővel ezelőtt, 1981-ben Debrecenben rendezhetett Magyarország felnőtt Eb-t ebben a sportágban, az elmúlt másfél évtizedben azonban több dzsúdós világversenynek (open Eb, csapat Eb, junior-világbajnokság, masters-világbajnokság…) is nagy sikerrel volt hazánk a házigazdája, írja a judoinfo.hu.

Az olimpiai bajnok dr. Kovács Antal – aki ezúttal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. képviseletében is felszólalt – megjegyezte, mindig szeretett volna hazai közönség előtt szerepelni egy ilyen rangos viadalon, de neki ez nem adatott meg. – Óriási dolog, hogy a teljes magyar válogatott megmutathatja magát, ahogyan azt is jelentős dolognak tartom, hogy a verseny médiamegjelenéseit az atomerőmű támogathatja. Tavaly több rekordot is megdöntöttünk, mind a termelés hatékonysága, mind a biztonság terén, de ez a közvélemény figyelmét nem keltheti fel annyira, mint egy ilyen színvonalas nemzetközi sportesemény, amely reményeim szerint szép magyar sikereket is hoz majd – olvasható nyilatkozata a szakportálon. A versenyt egyébként a helyszínen összesen 6700 néző tudja majd követni.

A verseny népszerűsítése már javában zajlik: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával sajtótájékoztatón bemutatott óriásplakátok, illetve a fővárosi villamosokon elhelyezett reklámok hirdetik a közelgő nagy viadalt, emellett ezt beharangozó televíziós magazinműsort készíttettek, az interneten pedig az Európa-bajnokság saját, magyar és angol nyelvű honlapja (eurojudo2013.hu) látogatható.