Egymásnak adják a kilincset a delegációk az erőműben

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Mozgalmas volt az elmúlt hétvége a paksi atomerőműben a látogatókat illetően. Pénteken két szakmai delegációt is fogadtak, a KDNP Energetikai Szakbizottsága, valamint egy lengyel delegáció ismerkedett a magyar energiaellátással és annak fellegvárával. Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy a KDNP szakbizottsága már tervezi egy újabb látogatás programját, mert igen gyorsan, 24 óra alatt megtelt a Paksra induló autóbusz. Azt is hozzátette, hogy érezhető volt, hogy az energetikában jártasak a vendégek, hiszen élénk eszmecsere alakult ki a látogatás során. A vendégeknek Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára tartott elsőként előadást hazánk energiastratégiájáról. Az államtitkár korábban többször elmondta, hogy azok az országok, amelyek első atomerőművük építését tervezik, szívesen jönnek Magyarországra tapasztalatot gyűjteni. Ennek példája az energiaügyekért felelős helyettes államtitkár által vezetett lengyel küldöttség látogatása. A küldöttség hasonlóan a KDNP Energetikai Szakbizottságához, Kovács Pál átfogó tájékoztatása után az atomerőműről, annak eredményeiről és céljairól, valamint a hulladékkezelésről szóló előadást hallgatta meg. A látogatók üzemlátogatáson vettek részt, az Atomenergetikai Múzeumban, és Karbantartó Gyakorló Központban jártak.
Szombaton kilenc ország képviseletében – Thaiföld, Dél-Afrikai Köztársaság, Kína, Oroszország, Törökország, Líbia, Bulgária és Szlovákia – NAÜ nagykövetek érkeztek Paksra. Előzőleg Bátaapátiban jártak és megnézték a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót. Xolisa Mabhongo, Dél-Afrikai Köztársaság NAÜ nagykövete azt mondta, atomerőművet ők is üzemeltetnek, de kis- és közepes aktivitású hulladék elhelyezésére alkalmas létesítményük nincs. Ezen a téren, illetve az atomenergia társadalmai elfogadtatása terén szeretnék átvenni a magyar tapasztalatokat.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára ehhez hozzátette, ezek a látogatások azt szolgálják, hogy hangsúlyozzák: a felelősség az atomenergia működtetésében egyetemes, a biztonság szintjében nem lehet engedményeket tenni. – Ezért érdekünk, hogy ide minél többen jöjjenek, megnézzék, érzékeljék azt az üzemeltetési biztonsági kultúrát, amit a paksi atomerőműben világszínvonalra sikerült emelni – húzta alá.

Csuday Balázs, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete azt hangsúlyozta, hogy hazánk olyan képességekkel és kapacitásokkal rendelkezik a nukleáris energia felhasználása terén, amit érdemes megmutatni, mert ez olyan „termék”, amely fontos bevételeket hozhat az országnak.