A régi utcanevet követelik

Pakson a rendszerváltás utáni első ciklusban már éltek a névváltoztatás lehetőségével - így lett az egykori Marx tér Szent István, a November 7 Újtemplom utca, Lenin pedig Deák Ferenc. - Fotó: Paksi Hírnök archív
Pakson a rendszerváltás utáni első ciklusban már éltek a névváltoztatás lehetőségével – így lett az egykori Marx tér Szent István, a November 7 Újtemplom utca, Lenin pedig Deák Ferenc. – Fotó: Paksi Hírnök archív

A paksi lakótelepi utca lakóközössége a Szabó Erzsébet utcanév megmaradásáért küzd, adta hírül a Fortuna Rádió. Ez a Szabó Erzsébet nem az a Szabó Erzsébet címmel egy petíciót juttattak el dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző irodájához, amelyben 200 fölötti aláírással kérik, hogy az utcanév megváltoztatásáról hozott döntést vonja vissza az önkormányzat. Trojnár József a lakóközösség nevében a rádiónak elmondta, hogy gyakorlatilag az utcanév évtizedek óta függetlenedett az eredeti névadótól, mondhatni önálló fogalom a városban a „Szabó Böske”.

Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző a petíciót átvette, de reflektálva a megkeresésre elmondta, nem áll hatáskörében változtatni az új utcanéven, mert a törvény ezt nem teszi lehetővé. Mint ismeretes, január elsejétől nem viselheti közterület olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, illetve olyan kifejezést vagy szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal – így döntött az országgyűlés. Az önkormányzatoknak jogszabályban rögzített kötelezettsége az ilyen jellegű utcanevek megváltoztatása, mint ahogy cégek, intézmények, civil szervezetek és sajtótermékek sem viselhetnek ezentúl diktatórikus múltra utaló nevet.
Szabó Erzsébet Wiedemann Antallal és Takács Györggyel mindhárman az 1919-es kommunista direktórium paksi tagjai voltak, a kommün bukása után a tiszti különítményesek kivégezték őket.

A jogszabályi megfelelés érdekében Paks Város Önkormányzata kikérte a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását az elnevezések kapcsán. Májusban hozott döntést arról a képviselő-testület, hogy nyolc közterület neve megváltozik Pakson. Ezek a következők: Alpári Gyula helyett Wigner Jenő utca, Április 4. helyett Búzavirág utca, Rajk László helyett Móricz Zsigmond utca, Ságvári Endre helyett Móra Ferenc utca, Szabó Erzsébet helyett Tulipán utca, Takács György helyett dr. Pongrácz Sándor utca, Wiedemann Antal helyett Levendula utca és Zalka Máté helyett Sólyom Károly utca. A változás június 15-től hatályos. Az utcanév-táblák néhány hét alatt elkészülnek, de egy évig még a régieket is kinn hagyják, áthúzva. Az okmánycserék ingyenesek lesznek.