Az oktatóreaktort sem veszélyezteti az árvíz Budapesten

Az előrejelzések szerinti vízállás nem veszélyeztetheti a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Oktatóreaktort, de – mint a BME Nukleáris Technikai Intézetének honlapján olvasható – felkészültek a védekezésre, amire elsősorban a csatornarendszerből visszafolyó víz miatt lehet szükség. A reaktor nem működik, ebben az állapotában sem külső hűtést, sem külső villamosenergia-ellátást nem igényel, ennek következtében az árvíz nem okozhatja biztonsági funkciók elvesztését. – Az árvíz kapcsán nem számolunk olyan eseménnyel, melynek következtében radioaktív szennyeződés juthatna ki az oktatóreaktor épületéből – olvasható a BME NTI weboldalán. A reaktor az egyetem középső kampuszán, a Dunához viszonylag közel, de nem közvetlenül a partján helyezkedik el. Magassága felette van a jelenleg előre jelzett dunai tetőzési szintnek. Környékét a folyó az előrejelzések szerint nem tudja közvetlenül elárasztani, az udvartéren azonban a csatornarendszeren keresztül visszafolyt Duna-víz megjelenése várható. A BME védekezési intézkedéseit ezt figyelembe véve tervezi megvalósítani.
Az Oktatóreaktor csak az egyetemi oktatási időszakban üzemel, egy héttel ezelőtt a nyári karbantartási munkák céljából leállították, az esetlegesen beáradó víz a biztonságát nem veszélyezteti. Az épület alagsori szintjének elárasztása elsősorban az anyagi kár, a technológiai rendszerek és laboreszközök károsodása miatt lenne nagyon kedvezőtlen, de a védelmi intézkedéseket úgy tervezik megvalósítani, hogy ezt is el lehessen kerülni.
Átemelő szivattyúkat telepítettek az oktatóreaktor közművezetéki aknájába, hogy az oda beszivárgó vizet idejében ki tudják emelni. Megerősítették a készenléti ügyeleti szolgálatot, szükség esetén az aknák védelmét homokzsákokkal oldják meg.