Paks teljes közvilágítása megújul

Ezerhatszáz elavult közterületi lámpatestet cserélnek korszerű, energiatakarékos rendszerűre Pakson. Az európai uniós forrás felhasználásával megvalósuló program 130 napon keresztül tart. A beruházás költsége nettó 104 millió forint.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Azokban az utcákban, ahol már felújították a közterületet, többnyire a közvilágítás korszerűsítése is megtörtént. A júniusban elinduló program során azokban az utcákban dolgoznak majd a szakemberek, ahol még elavult, korszerűtlen lámpatestek biztosítják a közvilágítást. Összesen 1600 lámpatest felszerelése szerepel a projektben, amelynek megvalósítására uniós forrást a város. A nettó 104 millió forintos fejlesztésre 50%-os támogatást biztosít a pályázat. 

A célul megjelölt gazdaságos működést megvalósul, hiszen a közel 70 millió forintos éves közvilágítási költség 50-60 százalékát megtakarítható az energiatakarékos, szabályozható lámpatesteknek köszönhetően, a megtérülési időt az uniós forrás is lerövidíti, tudtuk meg Hajdú Jánostól, Paks polgármesterétől. A kivitelező Paks 2013 Konzorciumot hat pályázó közül választotta ki az önkormányzat. Képviselője, Horváth Szilveszter vezérigazgató tájékoztatása szerint jó minőségű, az európai normáknak megfelelő, Magyarországon gyártott, intelligens halogén lámpatesteket szerelnek fel, melyek éjszaka, amikor csökken a forgalom az utakon, visszaszabályoznak, kisebb fényerővel világítanak. A beruházást 130 napos határidővel vállalta a cég. Pakson és a külső városrészeken 3600 lámpatest található, így a beruházás megvalósításával – tekintve, hogy a felújított utcákban már modernizált a világítás – településünk teljes rendszere korszerűsödik. A leszerelt lámpatestek egy részét partnertelepülésünkre, Viskre szállítják. A megmaradt berendezéseket szétszerelik és szelektálás után hasznosítják.