Ipari park: harminc cég, hatszáz alkalmazott

A közelmúltban újabb öt évre meghosszabbította a képviselő-testület dr. Sztruhár Sándor mandátumát a Paksi Ipari Park Kft. élén. Ez a lépés azt jelzi, hogy a városvezetés elégedett a munkájával. Beszélgetésünkből az derül ki, hogy ő is a biztosított körülményekkel.

Fotó: Molnár Gyula

– Röviddel azután, hogy 2008 májusában a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője lettem,  kirobbant először a pénzügyi, majd a gazdasági válság. Akkoriban, ha valaki azt mondja nekem, hogy a felét elérjük, annak, ami most van, én aláírtam volna – kezdi. Mint mondja, azt sem hitte volna, hogy a paksi ipari parkban lévő cégek úgy tudják kezelni, túlélni a válságot, hogy valójában nem szenvednek el „nagy vérveszteséget”. Mindenhol volt kisebb-nagyobb átmeneti probléma, de sehol nem akkora, hogy megingatta vagy csődbe vitte volna a vállalkozásokat, összegzi. Köszönet jár ezért minden egyes cégvezetőnek. Amikor elkezdte a munkáját, határozott célkitűzést kapott, hiszen a város gazdasági programjában is szerepelt, hogy építsenek egy inkubátorházat a vállalkozók segítségére. Sikeresen tudtak pályázni, egyrészt uniós forrásokból, másrészt az atomerőmű Duna-Mecsek Alapítványánál. E kettő eredményeként építették fel hozzávetőleg félmilliárd forintból a 11 csarnokból, körülbelül ugyanennyi irodahelységből, 50 fős konferenciateremből álló, két tárgyalóból álló konyhával, megfelelő kiegészítő helyiségekkel felszerelt, mintegy 2500 m2-es inkubátorházat, amelyben máris nyolc cég működik. Ez a pályázathoz kapcsolódó uniós elvárásokat messze kielégíti, tudják tartani a vállalásokat. Nemcsak az új létesítmény, hanem maga a park is fejlődik. Az elmúlt öt évben közműfejlesztés zajlott, új kapacitásokat építettek ki, sikerült szebbé tenni, például fásítani az ipari területet. E feladatokhoz a város a szükséges erőforrásokat mindig biztosította, és biztosítja napjainkban is. A 2008 óta eltelt időszakban kilenc telephely-fejlesztésre került sor, ebből nyolc – beleértve a sajátot – teljesen új telephely. A közelmúltban kezdődött egy újabb építkezés, a dunaszentgyörgyi Vörös és Társa Kft. hoz létre új telephelyet csarnokkal, irodákkal.

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Az ipari parkban működő cégek tavalyi árbevétele megközelítette a 14 milliárd forintot, aminek 70 százaléka exportból származik. A városnak jelentős adóbevétele származik a paksi ipari parkból. A foglalkoztatottak száma öt év alatt megduplázódott, jelenleg hatszáz főnél jár, a betelepült cégeké harmincnál. A fejlődés ellenére jelentős területbővítés egyelőre nincs napirenden, hangsúlyozza dr. Sztruhár Sándor hozzátéve, a következő időszakban cél, hogy a már betelepült vállalkozásokkal tartsák a kapcsolatot, magas színvonalon szolgáltassanak számukra, s újakat telepítsenek be. – Olyan fázisában van most az ipari park, hogy amíg a gazdasági patthelyzet jelentősen nem változik, a jelenlegi terület és infrastruktúra elegendő. Amennyiben ez kimozdul, úgy a már előkészített, és pontosan megfogalmazott feladatok megvalósítását el kell kezdeni, melyek a következő 10-15 év alapjait hivatottak letenni. Ez nagyban függ attól, hogy lesz-e erőműbővítés, mutat rá az ügyvezető. Az erre való felkészülés egyik eleme éppen az inkubátorház megépítése volt, a másik olyan ipari területek biztosítása, ami az ideérkező cégeket tudja majd fogadni. Erre is megvannak az elképzelések, de ahhoz, hogy ezt felelősségteljesen el lehessen indítani, végérvényes döntés kell, húzza alá dr. Sztruhár Sándor. Arra is kitért, hogy a vállalkozások fejlesztési lehetőségei nagyon lecsökkentek. – A beruházási kedv, a rizikóvállalási-küszöbérték sokkal alacsonyabb, óvatosak a vállalkozók, nincs pályázati, forrásbevonási lehetőség, saját erőből pedig szinte senki nem tud, vagy nem mer beruházásba fogni. Az eddig megvalósult fejlesztéseket éppen az generálta, hogy korábban sikerült felkutatni pályázatokat, amelyek realizálásában is tudtak segítséget nyújtani, most ilyen lehetőség nincs.

Dr. Sztruhár Sándor a Paksi Ipari Park Kft. beruházásában zajló gyógyászati központ-építés jelenlegi állásáról azt mondta, hogy utolsó fázisához érkezett, egy-két víztechnológiai rendszer kialakítása van még hátra, ezek után az engedélyezési procedúra és a próbaüzem következik. A létesítmény nagyon modern, nagyon jól felszerelt lesz, amihez a kiemelkedő gyógyhatású minősített gyógyvíz mellett az igényekhez igazodó változatos gyógyászati szolgáltatási struktúra áll majd a vendégek rendelkezésre.