Béremelésért demonstráltak az MVM cégcsoport dolgozói

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Béremelésért demonstráltak az MVM cégcsoport, köztük az atomerőmű dolgozói a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) székháza előtt. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke és Gál Rezső, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke petíciót adott át az MNV Zrt. vezérigazgatójának, számolt be Lőrincz László, a PADOSZ elnöke. Paksról – mint mondta – körülbelül kétszázan, összesen több mint négyszázan vettek részt a „nagyon határozott kiállású” demonstráción. Arról is beszélt, hogy a petícióban kitértek az eddigi tárgyalások eredménytelenségére és arra, hogy szeretnék, ha a bérek reálértékét megőrző béremelésre kerülne sor a villamosenergia-iparban. Elmondta, hogy volt egy központi tiltás, ami az állami tulajdonú villamosenergia-ipari cégekre vonatkozott, lényege, hogy a „bérfejlesztés 2013-ban nem lehet több nullánál”. A vagyonkezelő igazgatóság elnökétől azonban kaptak egy biztató levelet, amely szerint az MVM vezetése megkapta mandátumát a tárgyalásokhoz, a cégvezetés viszont azt mondja, érvényben van még a tiltás, összegezte a szakszervezeti vezető hozzáfűzve, most az igazukat keresik.

Cél, hogy az infláció mértékének megfelelő emelést kapjanak. Ez az érték a Brüsszelnek küldött konvergencia-programban szerepelő adatok szerint 3,1 százalék. – Tekintettel a gazdaság és az ország helyzetére, csupán azt kérjük, hogy ezt a mértéket kapjuk meg. Az eredmény, a teljesítmény a háttérben megvan – vázolta Lőrincz László utalva arra, hogy az MVM Csoport az utóbbi ötven év legjobb esztendejét zárta. Kérésük, ehhez a teljesítményhez mérten méltányos – vélekedett. Gál Rezső a demonstrálók előtt reálisnak és elfogadhatónak nevezte követelésüket, ami a jövedelmek értékmegőrzését, azaz 3,1 százalékos keresetszínvonal-növelést és a szociális ellátások reálértékének megőrzését tartalmazza. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben az MVM Csoport árbevétele 100 milliárd forinttal 770 milliárd forintra nőtt, az adózás előtti eredménye pedig 97 milliárd forint, így lenne miből bérfejlesztést megvalósítani.

Az MNV Zrt. sajtóközleményben jelezte, hogy a sztrájkbizottság által átnyújtott petíciót átveszi, és haladéktalanul továbbítja a bértárgyalásokban illetékes MVM Magyar Villamos Művek Zrt. felé – írta a demonstrációról szóló tudósításában az MTI. Az MVM kedden közleményben hangoztatta, hogy a 2013. évi bértárgyalás során mindvégig a megegyezésre törekedett. „A vállalatcsoport elsődleges célja a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás biztonságának garantálása, mindazonáltal az új munkahelyek megteremtését is kiemelten kezeli. A csoportszintű bértárgyalások során a munkáltató a reálpozíciók megőrzését szem előtt tartva 2,1 százalékos keresetfejlesztést ajánlott” – írják. A cég bizakodásának adott hangot a mihamarabbi megállapodást illetően, kiemelkedően fontosnak nevezte a munkabéke megőrzését és a kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolatokat.