Határon túli magyar fiatalok az atomerőműben

Ez az atomerőmű meglepett minket. Kerestük a nagy kéményeket, de nem találtuk. Mielőtt jöttem, utánanéztem mikor épült, milyen teljesítménnyel működik. Ma voltunk a gyakorlóközpontban, ahol mindenhova bemászhattunk. Most már egyre többet tudok róla, egyre pozitívabb a véleményem – foglalta össze első benyomásait Zahorán Alena. A felvidéki magyar lány a nagyszombati műszaki főiskola elsőéves hallgatója, munkavédelmet tanul. Az ottani diákszervezet jóvoltából értesült az atomerőmű ösztöndíjprogramjáról, amelynek keretében két hetet tölthet Pakson, valamint Balatonfüreden. Tizenketten érkeztek az első turnusban, ugyanennyi fiatalt várnak a másodikban is Erdélyből, a Felvidékről. Alena azt mondja, hasznos az atomenergia, sokkal hatékonyabb, mint a szén- és a napenergia. – Azt is meglepve láttuk, hogy két icipici urán darab elég egy háztartásnak egész évben – tette hozzá.

Az atomerőmű hosszú évek óta lehetővé teszi magyar ajkú, első sorban műszaki területen felsőfokú tanulmányokat folytató határon túl élő diákoknak, hogy megismerkedjenek az atomerőművel, saját benyomásokat szerezzenek a nukleárisenergia-felhasználásról. A programba az ottani diákszervezetek által koordinált pályázat útján kerülhetnek be a legkiválóbb hallgatók. – Arra törekszünk, hogy közvetlenül megtapasztalják, megfigyelhessék az atomerőműben folyó munkát, annak biztonságos működését – mutatott rá Ignits Miklósné, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezetésfejlesztési munkatársa. Hozzátette, nem tekintenek potenciális munkavállalókként a fiatalokra, nem céljuk, hogy elcsábítsák őket hazájukból. Sokkal inkább szeretnének segítséget nyújtani tanulmányaikhoz, lehetővé tenni, hogy bővítsék szakmai tapasztalataikat, kapcsolataikat.
A fiataloknak minden alkalommal igyekeznek megmutatni Paks és a környék értékeit is. Idén e program részeként egy látványos, tartalmas római est részesei lehettek a Paksi Városi Múzeum kollektívája jóvoltából.