Zenészekkel turnézott az interaktív kamion

Életkép az MVM standján. - Fotó: mvm.hu
Életkép az MVM standján. – Fotó: mvm.hu

A Szegedi Ifjúsági Napokon véget ért a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion idei fesztiválturnéja. Az utazókiállítás a nyáron végigjárta a legnagyobb, elsősorban hazai fiatalok részvételével zajló fesztiválokat, nagyrendezvényeket. Az évről évre megújuló mozgókiállítást 2009 óta összesen 329 településen több mint 150 ezer látogató kereste fel, és az elmúlt években tucatnyi nagy nyári fesztiválon is több ezer fiatal ismerkedett az atomenergia jelenével, illetve a bővítéssel. Az érdeklődők a kiállításon megismerhették a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő paksi atomerőmű történetét és jövőjét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha ezek után még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.

Újfajta supergroup állt össze a SZIN-en: az ASE kosárlabdázói, Kovács Ákos, Medve Máté és edzőjük, Dzunics Braniszlav a Turbo dobosával, a szegedi fesztiválon is fellépő Random Trip örömzene-együttes vezetőjével, Delov Jávorral virtuálisan átvették az irányítást a paksi atomerőmű vezérlőpultja felett – adta hírül honlapján az MVM a kamion Szegedi Ifjúsági Napokon tett látogatásáról.

Életkép a Sziget Fesztiválról. - Fotó: mvm.hu
Életkép a Sziget Fesztiválról. – Fotó: mvm.hu

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a fiatalok kedvenc együtteseivel turnézott, a Fishing on Orfű, az EFOTT és a VOLT fesztiválok után a Szegedi Ifjúsági Napokon várta az érdeklődőket. Delov Jávor igazán hozzászokhatott a körülötte folyamatosan változó csapathoz: a Random Trip klubestjein minden este más felállásban, Magyarország legjobb zenészeivel jammel a maga és a közönség örömére. – A „random” összeállt csapatot is meglepte, milyen sokat jelent Magyarország számára a hazai villamosenergia-termelés több mint 45 százalékát adó atomerőmű működése. A szimulátor kipróbálása után az áramfejlesztő kerékpárra is felpattantak, és hamar kiderült: több száz órát kellett volna tekerniük ahhoz, hogy megtermeljék a Random Trip esti koncertjéhez szükséges energiát – olvasható a beszámoló az MVM weboldalán.

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes hazánkban ilyen módon előállítani energiát. – A paksi atomerőmű megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, ráadásul a működő négy paksi blokk évente kétmillió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat – hangsúlyozta.