A jövő befektetése a tudás

Továbbra is stratégiai partnerként tekint az Energetikai Szakközépiskolára az MVM Csoport és a paksi atomerőmű – mondta Baji Csaba Sándor, az MVM elnök-vezérigazgatója az iskola huszonhetedik tanévét nyitó ünnepségén. Bejelentette, hogy 2014. január elsejétől újabb négy évre meghosszabbítják az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvánnyal a tartós adományozási szerződést.

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

– Az atomerőmű üzemidő-hosszabbítási programja, az új paksi reaktorblokkok építésének előkészítése, az MVM Csoport intenzív és széleskörű fejlődése igényli, hogy az ESZI-t stratégiai partnerként tekintsük – fogalmazott. Mint kiemelte, a magas szintű oktatási munkának, a tárgyi feltételeknek, a piacképes szakismeretek biztosításának, a motivált diákoknak, a paksi atomerőmű és az MVM Csoport támogatásának köszönhetően mára az ESZI márkanévvé vált. Az MVM Társaság, illetve az atomerőmű jó gazda módjára, hatékonyan és eredményesen biztosította a működéshez szükséges feltételeket.

– Mindezt tette és teszi társadalmi felelősségvállalásból, hosszú távú stratégiai megfontolásból, és abból a hitből, hogy a jövő befektetése a tudás – húzta alá Baji Csaba Sándor hozzátéve, büszkék az iskolára. Az MVM elnök-vezérigazgatója Hamvas Istvánnal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával az oldalán felavatta a felújított hőközpontot, amely azontúl, hogy ellátja az iskolát, annak kiszolgáló egységeit, városi intézmények számára biztosít hőt, oktatási célokat is szolgál, mondta el az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítványa kuratóriumának elnöke. Mittler István hozzáfűzte, hogy az utóbbi öt évben számos felújítást elvégeztek, kezdve a sportcsarnok rekonstrukciójával egészen az iskola akadálymentesítéséig, most pedig folynak az előkészületek az udvar korszerűsítéséhez. Az ESZI-tanévnyitón Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára is részt vett. Példaértékűnek nevezte az MVM Csoport és a paksi atomerőmű szerepvállalását a szakemberképzésben, s azt mondta, szükség van az atomenergiára és szükség van az ESZI-ben oktatott diákokra.
Szabó Béla igazgató tájékoztatása szerint a 27. tanévben több mint hétszáz diák tanul nappalin, az elsősök száma meghaladja a 130-at. A képzési paletta jelentősen nem változott, elsősorban az energiaipar számára képeznek szakembereket. A tanévnyitón az iskola diákjai a kimagasló sportéletből adtak ízelítőt, s megjelentek azok a volt ESZI-s diákok, akik beírták nevüket hazánk sporttörténetébe.