Rangos versenyt nyertek az atomerőmű tűzoltói

Az MVM Paksi Atomerőmű Atomix Kft. Létesítményi Tűzoltósága győzelmet aratott a IX. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőn. Több különdíjat és egyéni díjat is kiérdemeltek – számolt be lapunknak Schreiner István tűzoltási és műszaki mentési vezető.

Fotó: MVM Paksi Atomerőmű Atomix Kft. Létesítményi Tűzoltóság
Fotó: MVM Paksi Atomerőmű Atomix Kft. Létesítményi Tűzoltóság

Komáromban, a Monostori erődben rendezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a három napon át tartó versenyt, ahol hivatásos, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltók mérték össze tudásukat, több kategóriában és versenyszámban. Nyolc-nyolc hivatásos és önkormányzati egység mellett három létesítményi csapat jutott be az országos döntőbe, teljesítményüket többféle szempont szerint értékelték a versenybírók. A sorrendet a KRESZ-teszt, az irányítói tesztlap, a vezetéstechnikai pálya, a műszaki mentési feladat, valamint a tűzoltási, életmentési komplex feladatban elért helyezések összegzése alapján határozták meg.

A díjakat dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója adta át a versengés végeztével. Ennek során egyebek mellett arról beszélt, hogy a vetélkedőn bemutatott tudásra az életben gyakran van szükség, ezeket az ismereteket jól kell kamatoztatni.

A versenyző csapatok között rendkívül szoros állás alakult ki, de az MVM Paksi Atomerőmű Atomix Kft. létesítményi tűzoltó csapata végül nem talált legyőzőre a létesítményi egységek között. A hivatásosok versenyében Nyírbátor hódította el az elsőséget, az önkormányzatiak között Oroszlány bizonyult a legjobbnak. Egyéniben az irányítók, a beosztottak és a gépjárművezetők között is hirdettek győztest. A létesítményi tűzoltóságok gépjárművezetői között az ATOMIX Kft. Atomerőmű Tűzoltóság versenyzője, Cseh János lett a legjobb. A Husquarna Magyarország Kft. különdíját a csapatversenyben első helyezést elért együttesek vehették át. Az Audi Hungaria Motor Kft. a legjobb létesítményi csapatnak ajánlott fel különdíjat, ezt az ATOMIX vihette haza. A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége szintén az első helyezést elért csapatoknak ajánlott fel különdíjat. A versenyfeladatok erőt, kitartást, szaktudást kívántak – mondta el Schreiner István. Arról is tájékoztatott, hogy a csapatot Farkas József irányító, Lesták Zsolt, Hingl János, Váncsodi Tibor, Barina Balázs és Cseh János alkotta, felkészítőjük ezúttal is Tóbi József volt.