A töltésen is lehet majd kerékpározni

Összesen hat megye 152 települését, s az ott élő 510 ezer embert érinti a Duna-projekt. A
kivitelezés munkálatai a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén négy árvízvédelmi
öblözetet, valamint tizenegy települést érintenek. Köztük van Paks és néhány paksi járásbeli község. A lakosság figyelmét természetesen nem kerülték el a töltésen zajló munkálatok, többek kérdésére választ keresve tájékozódtunk arról, hogy lehet-e majd kerékpározni a megerősített gáton. A Duna Projekt Információ a beruházást koordináló Országos Vízügyi Főigazgatósággal egyeztetve úgy tájékoztatott, hogy a kivitelezés időszakára biztonsági okból egyes töltésszakaszokat lezártak. A munkaterületen az átjárás veszélyes és tilos.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

A beruházás célja az árvízvédelmi biztonság növelése, a támogatás is ezekre a beavatkozásokra vonatkozik. Ezek közé tartozik az árvízvédelmi töltések koronájának
burkolása is. A fejlesztéseknek csak közvetett, ugyanakkor a lakosság szempontjából
mindenképpen áldásos mellékhatása, hogy ezek a burkolatok (amennyiben ezt egyéb korlátozás nem tiltja) a gyalogosan vagy kerékpáron közlekedők számára is elérhetőek lesznek. A munkálatok végeztével a most elzárt területeken is lehet majd közlekedni, de – mint hangsúlyozták – ezek a szakaszok hivatalosan nem minősülnek kerékpárútnak.

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy Paks területén nyolc zsilip rekonstrukcióját végzik el. Az elzáró- és mozgató berendezések, valamint a betonszerkezetek korszerűsítése a befejezéséhez közeledik. A Paks térségében húzódó töltésszakaszt aszfaltburkolattal látják el, a töltéskorona-burkolási feladatokkal jó ütemben halad a kivitelező. Madocsa és Bölcske térségében is aszfalt kerül a gátra. A beruházás eredeti határideje 2014. március 31., de a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a munkálatok várhatóan eltartanak a jövő év nyaráig.