Bokszokban, szünet nélkül vetítik a filmeket

Forrás: wikipedia.org
Forrás: wikipedia.org

A 87 éves filmrendező, Makk Károly szűkített életművét mutatja be pénteken nyíló új tárlatán a Paksi Képtár. A kiállítás különlegessége, hogy a termekben az alkotó által készített nyolc mozit, illetve négy róla szóló mozgóképet vetítenek egy időben, folyamatosan.

A kiállítás megközelítése egyedülálló, mondta el az MTI-nek Prosek Zoltán intézményvezető, ugyanis a magyarországi kiállítóhelyek általában nem foglalkoznak filmmel, illetve ha igen, akkor videoinstalláció keretében. A Paksi Képtár a Nyugaton már elterjedt gyakorlatot követi azzal, hogy több filmet párhuzamosan, vágatlanul „loopolva”, végtelenítve vetítenek.

A termekben bokszokat alakítottak ki, ezekben helyezték el a projektorokat, amelyeken szünet nélkül mennek a kiválasztott filmek, többek között a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961) vagy Az utolsó előtti ember (1963). A kiállítóhely Makk Károllyal közösen választotta ki a legfontosabb műveket, egyfajta szereplői, történeti, időbeni párhuzamok alapján, egy szálra felfűzve. A tárlatot pénteken 18 órakor az alkotó jelenlétében Mészáros Márta és Pálfi György filmrendező nyitja meg. A kiállítás november 3-ig látogatható.