Fejleszthetik a rendelőintézet laboratóriumát

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Pályázati támogatást nyert az atomerőmű térségfejlesztési alapítványánál Paks város önkormányzata a rendelőintézet laboratóriumának fejlesztéséhez. A döntést hétfői, györkönyi ülésén hozta meg a kuratórium. Az alapítványi támogatás felhasználásával egy új, a mostaninál korszerűbb, nagyobb teljesítményű berendezésre cserélik az elavult laborautomatát, így gyorsabban, precízebben és költséghatékonyabb végezhetik a vizsgálatokat, és az intézmény képes lesz ellátni a rövidesen megnyíló gyógyfürdő által generált többletforgalmat is.

Paks természetesen nem az egyetlen nyertes, sok település örülhet az atomerőműből származó forrásoknak. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) támogatásával Bikácson például játszóteret építhetnek, Pusztahencsén óvodát újíthatnak fel, Pálfán folytathatják a művelődési ház már megkezdett korszerűsítését, amitől jelentős energia- és költségmegtakarítást remélnek. A nyertesek között van Németkér önkormányzata, amely a szintén JETA-forrás felhasználásával vásárolt traktorhoz szeretne pótkocsit, egyéb kiegészítőket venni, hogy a szennyvízprogramban létesített energiafűz ültetvény gondozását megkönnyítse. Egyedi pályázati igényt nyújtott be Gerjen önkormányzata, amely a pozitív döntés nyomán egy, a települést Pakssal összekötő út terveinek elkészítését finanszírozhatja alapítványi forrás felhasználásával. Máté Dénes polgármester azt mondta, most közúton 22 km-t kell megtenni, hogy eljussanak a járási központba, Paksra, ha elkészül az út, ez kevesebb lesz, mint 10 km. Ez megkönnyíti, olcsóbbá teszi az ügyintézést, munkába járást.

Hamvas István elnök távollétében az ülést dr. Kereki Ferenc vezette, aki azt mondta, hogy 30 pályázat érkezett az idei második fordulóban. A kuratórium teljes egészében odaítélte az alapítvány rendelkezésére álló 250 millió forintos keretösszeget. Jövőre is két forduló lesz majd, ezt megelőzően megkeresik az érintett negyvenegy települést, hogy véleményüket megismerve alakíthassák ki a pályázati feltételeket úgy, hogy azok az atomerőművet befogadó térségben lakók életminőségének javítását a leghatékonyabban szolgálják.