A biztonság prioritást élvez

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Az elmúlt években jó eredményeket ért el a munkabiztonsági mutatók javítása terén a paksi atomerőmű. Az eredmények további javítása a cél, ami közös érdeke a munkáltatóknak és munkavállalóknak. A biztonságos munkavégzés mindkét fél közös érdeke – derült ki az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Munkavédelmi Bizottságának elnöke, Szabó Béla szavaiból. Minderről az ötödik munkavédelmi nap megnyitóján beszélt. Ugyanitt Hamvas István vezérigazgató köszöntőjében arról tájékoztatott, hogy a vállalat stratégiai célja, hogy biztonságosan, hosszú távon, gazdaságosan termeljen áramot. A 2000-es évek elején az atomerőműveket működtetők nemzetközi szervezete, a WANO bevonásával egy sor műszaki és a dolgozók biztonságtudatát erősítő intézkedést hoztak. Ennek nyomán harmadára-negyedére csökkent a munkabalesetek száma.

Az úgy nevezett WANO-mutató, ami a kétszázezer munkaórára jutó munkabalesetek számát jelzi, évek óta csökkenő tendenciát mutat. Hamvas István aláhúzta, hogy a munkavédelem hatékonyságát jelző mutatók azt bizonyítják, hogy az atomerőmű messze megelőzi a hazai ipar átlagát. Volent Gábor biztonsági igazgató azt is aláhúzta, hogy itt általános balesetekről van szó, többségében közlekedéssel függenek össze ezek az esetek, a nukleáris ipar speciális mivoltához nincs közük. Az erőmű több mint harmincéves működése során a sugárterhelés egyetlen esetben sem közelítette meg a hatóság által engedélyezett szintet, ebből kifolyólag egészségkárosodás kockázata még csak fel sem merült. Az atomerőműben a biztonság prioritást élvező terület, ebbe beleértendő a munkabiztonság, ahol többre törekszünk a jogszabályokban előírtaknál – húzta alá a biztonsági igazgató. Elmondta, hogy figyelembe veszik a hazai és nemzetközi jó gyakorlatot, hazai hatóságok, nemzetközi szervezetek időről-időre ellenőrzik ezt a területet, az erőmű pedig elemzi a baleseteket, azok okait.

Hamvas István vezérigazgató szerint a jó eredmény az atomerőművet jellemző biztonság-tudatosságnak, biztonsági kultúrának köszönhető, amelynek hátterében az áll, hogy a biztonság az atomerőmű sikeres működésének, társadalmi elfogadottságának alapfeltétele. A munkáltató által biztosított körülmények, védőfelszerelések mellett maguk a dolgozók is sokat tehetnek a munkabalesetek elkerüléséért. Ennek szellemében szervezik a munkavédelmi napot, ahol a legkorszerűbb védőeszközöket és a munkabiztonság növelését célzó módszereket ismerhettek meg.