Márton-nap gazdag programokkal

131029_paks_sargodor
Fotó: paks.hu

Régi szokás szerint minden hordóba kerül pár csepp a Márton-napkor megszentelt borból, hogy a nemes nedű meg ne romoljon, a többit pedig elteszik gyógyítószerül. A borszentelés hagyománya Magyarországon a középkorig vezethető vissza, de Pakson is jelentős múltja van annak, hogy a városunk szívében található pincefaluban áldást kérhetnek boraikra a gazdák, a borkedvelők pedig színes rendezvények kíséretében kóstolhatják meg az újborokat. A Paks Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete november 9-én rendezi meg bárki számára nyitott, hagyományos Márton-napi ökumenikus újboráldását.

A program a Roger Schilling városi fúvószenekar csalogatójával kezdődik, majd a megáldott újborok csapra verését követően ünnepélyes pohárköszöntő és kóstoló, illetve egy idei szenzáció következik. A nedűk mellett megszentelik a Paksi Szőlészek és Borászok zászlaját is, az ünnepélyes pillanatok után pedig a Bartina együttes muzsikál. Másnap a zászlót ünnepélyesen elhelyezik a Jézus Szíve Nagytemplomban.

Az újbor ünnep, azaz Márton nap alkalmával november 8-án a Fabro Pincészet a gasztronómia szerelmeseit várja gourmet estre. Az ötfogásos vacsora igazi ínyencségeket rejt, a teljesség igénye nélkül az étlapon szerepel érlelt libamell sütőtök pürével, libamáj mustban párolt körtével és persze az elmaradhatatlan Fabro borok. Az est további részleteiről bővebben a fabropince.hu oldalon olvashatnak.