Hírek röviden

Fotó: mvm.hu
Fotó: mvm.hu

Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának társelnöke, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Szél Bernadett, az LMP társelnöke látogatott a paksi atomerőműbe a múlt héten. A zöld szervezetek képviselői személyesen tájékozódtak a létesítmény biztonságos működéséről, a hazai ellátásban betöltött szerepéről és magas társadalmi elfogadottságáról. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a lakosság több mint háromnegyede támogatja az atomerőmű működését.

Tapasztalataikat összegző budapesti sajtótájékoztatójukon Rebecca Harms az MTI-nek azt mondta, két kérdés is foglalkoztatta a létesítménnyel kapcsolatban. Az egyik a 2003-as üzemzavart követő helyreállítási folyamat, a másik pedig a tervezett bővítés, de nem kapott világos információkat a beruházás finanszírozásáról. Az LMP és az Együtt-PM is a tervezett paksi bővítése ellen foglalt állást.

Eljárást indított a Paksi Rendőrkapitányság egy 39 éves nagydorogi férfivel szemben, aki nemrégiben egy helybéli ház udvarán és az ingatlan előtt az utcán agresszív módon, másokat becsmérelve ordítozott. A jelentés szerint tette alkalmas volt arra, hogy riadalmat és megbotránkozást keltsen környezetében, ezért őrizetbe vették.