Hírek röviden

A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében a Kölcsey Egyesület meghívására Serdült Benke Éva szerző – erdélyi születésű, Pakson élő tanár, író – jelenlétében mutatták be Erdélyi Bárka című könyvét. A kiadvány történelmi és művelődéstörténeti esszék fűzére olyan témákkal, mint kastélyok és lakóinak sorsa a XI. századtól kezdve, a koronavárosok történetei, a telekiek, Bözöd pusztulása, és ami az aradiakat közvetlen érinti, a Bohus Antóniáról, világos nagyasszonyáról szóló fejezet is található a kötetben. Az Erdélyi Bárka a szerző harmadik kötete, az első kettő (A meg sem ismert Palágyi – 2007, Elindultam szép hazámba – 2011) a Pákolitz könyvtár kiadásában, ez utóbbi pedig a szekszárdi Babits Kiadónál jelent meg.

Az MVM-Paks egy nap híján két hónapja, azaz szeptember 13-án nyert legutóbb bajnoki meccset, azóta hét fellépésén három döntetlen mellett négyszer is pont nélkül maradt. A Nemzeti Sport kérdésére Haraszti Zsolt ügyvezető elmondta, az eredmények hiánya nem marad következmények nélkül. – Az biztos, hogy a télen a játékoskeretben változások lesznek, az viszont fel sem vetődött, hogy Horváth Ferenc edzőtől elköszönnénk – nyilatkozta a klubvezető.

Nevet kapnak a Vácikában található utcák, dűlők. A képviselő-testület november 20-án ülésezik, akkor hoznak döntést az elnevezések ügyében, illetve terítékre kerül a temetkezésről szóló szolgáltatási díjak felülvizsgálata is. Az ülésen szó esik a Hajléktalanok Átmeneti Szállójának átszervezéséről is, mert az intézmény nem gazdaságos.

A Tolna megye 3. országos választókerület (Paks, Tamási) november 6-án, Simontornyán megtartott Fidesz választókerületi közgyűlésén egyhangúlag Hirt Ferencet javasolták országgyűlési képviselőjelöltnek.

Felkerült a Paksról készült time-lapse videó a Travelo.hu oldalra. A Babai István nevéhez fűződő kisfilm nem csupán a turizmussal foglalkozó szakportál érdeklődését keltette fel, a videó kikerült az Indavideo oldalára is.

November 4-én az utolsó nagy dúsítású fűtőelem szállítmány is elhagyta Magyarország területét: a projektnek köszönhetően hazánkban már nem található a nukleáris fegyvergyártásra is felhasználható nagy dúsítású uránt tartalmazó nukleáris üzemanyag, írja a Paks Press. Ezzel Magyarország teljesítette a Szöuli Nukleáris Védettségi
Csúcstalálkozón 2012-ben tett vállalását.

Koblinger László kapja idén az atomerőmű által 1999-ben alapított Wigner Jenő-díjat. A kitüntetett korábban Prométheus-díjban is részesült.