Komoly elismerést kapott a magyar nukleáris ipar

Tagjainak ajánlja – mint kiemelkedő jó gyakorlatot – az Atomerőmű-üzemeltetők Világszövetsége, a WANO a paksi atomerőmű egyik biztonságnövelő módszerét. A Pakson alkalmazott SOL-módszer (Safety through Organizational Learning, vagyis biztonság a szervezeti tanulás által) lényege, hogy minden, az üzemeltetőket valamilyen szinten kihívás elé állító szituáció okaiból a lehető legtöbbet tanuljanak és a tapasztaltakból okulva egy esetleges nem várt helyzetet a lehető legnagyobb biztonsággal kezeljenek. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tájékoztatása szerint egy feltárt probléma esetén az érintettek őszintén és nyitottan, csapatmunkával elemzik az okokat, és azonosítják azokat a hiányosságokat, amelyeket ki kell iktatni a biztonságnövelés érdekében. A munkába bevont dolgozók – a vezetők és az érintett terület szakértőinek társaságában – egy moderátor segítségével bontják elemeire az eseményeket és azok körülményeit, amelynek eredménye egy jelentés, amit minden érdekelt fél megkap. A nemzetközi szervezet tavaly ismerte meg ezt a módszert, most megjelent iránymutatásában pedig mint „best practice”, azaz kiemelkedően jó gyakorlat ajánlotta a világ 220 nukleáris létesítményének figyelmébe.

Az elmúlt években számos biztonságnövelő fejlesztés zajlott le az atomerőműben, amely ennek is köszönhetően mind az Atomerőmű-üzemeltetők Világszövetségének partneri vizsgálatán, mind a célzott biztonsági felülvizsgálat során jól vizsgázott.
– A WANO a napokban jelezte, hogy a paksi atomerőműben alkalmazott biztonságnövelő elemzési módszer részleteivel a világ többi atomerőművét is szeretné megismertetni. A nemzetközi szervezet tavaly ismerhette meg ezt a nálunk már évekkel ezelőtt bevezetett módszert, amelynek elsődleges célja, hogy minden, a munkafolyamatot érintő esetből a lehető legtöbbet tanuljunk, tehát olyan tapasztalatra és tudásra tegyünk szert, amelyek az atomerőmű biztonságát szolgálják. A WANO döntése komoly elismerést jelent az erőműnek és a magyar nukleáris szakembereknek egyaránt – mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.