Kötnek, horgolnak, hímeznek

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Teri néni, Marika néni, Margit néni. Három kedves idős hölgy. Közös bennük, hogy kötnek, horgolnak, hímeznek. Munkáikat a Csengey Dénes Kulturális Központban közös kiállításon mutatják be. Abban is egyezik a sorsuk, hogy mindhárman az idősek otthonában élnek. S abban is, hogy mozgásukban korlátozottak. Stranszky Jánosné Marika néni olyannyira, hogy a jobb oldala béna, a kezét egyáltalán nem tudja használni. Az épen maradt ballal szorgosan szedi a szemeket a tűről, amit combjával szorít a székhez. Jövőre lesz tíz éve, hogy az otthonban él. Tumpek Jánosné Teri néni négy éve költözött ide, csakúgy mint Horváth Jánosné Margit néni. Mindketten tolószékbe kényszerültek, Teri néni egy bokatörés, Margit néni infarktus miatt. Marika néni szűnni nem akaró derűs mosollyal mesél, s mutatja, hogy megtanult alkalmazkodni a helyzethez, önállóan ellátja magát. Igaz ez mindannyiukra. Azt mondják, a lehető legritkábban veszik igénybe a nővérek segítségét, megtanultak alkalmazkodni a helyzethez. Ez – derül ki szavaikból – nemcsak a mindennapos tennivalókra, tisztálkodásra, egyebekre igaz, hanem lelkileg, mentálisan is. Nem keseregnek a megváltoztathatatlanon.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Elfoglalják magukat, a kézimunkázás mellett például szívesen olvasnak. Marika néni azt mesélte, hogy először rajzolni, színezni kezdett, utána fogott hozzá a kézimunkához. Teri néni, aki a beszélgetésre saját kezűleg kötött kardigánban érkezett, őszinte meglepetésünkre lassan kilencven esztendős lesz. Szerinte a humor a legjobb gyógyír. Az, hogy neki ez a kiváltság megadatott, azonnal ki is derül. Egymásnak adja a szót a három kedves hölgy, arról beszélnek, hogy mit tesznek azért, hogy az otthonban, távol a családjuktól szebbé tegyék napjaikat. Margit néni például nagyon szeret énekelni, meg is ragad minden alkalmat, hogy ennek a szenvedélyének hódoljon. Éppen ezért öröm számára, hogy gyakorta látogatnak hozzájuk különféle kórusok, ő ilyenkor csatlakozik a vendégekhez.

– Aki csak magával és a bajával foglalkozik, az elkeseredik, leépül, és nagyon sivár élete lesz – fogalmazza meg. Társai osztják a véleményét, azt mondják, könnyebb lesz, jobb lesz az életük, csak akarniuk kell, csak rajtuk múlik.