Az erőmű bővítése hozzájárul a GDP növekedéséhez

Fotó: mvm.hu
Fotó: mvm.hu

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a HírTV Magyarország élőben című műsorában kedden azt nyilatkozta, az ország szempontjából a lehető legkedvezőbb pénzügyi megállapodásra törekednek az atomerőmű bővítésével kapcsolatban, és a pénzügyi tárgyalások a két új paksi blokk megépítéséről még nem zárultak le. Mint ismeretes, tegnap megszületett a megállapodás a magyar és orosz fél között: az oroszok kettő új blokkot építenek Pakson.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a keddi bejelentés szerint az orosz fél 10 milliárd eurót biztosít a konstrukcióhoz, a hitelt a beruházás befejezése és az üzembe helyezés után Magyarországnak kell törlesztenie 21 éven keresztül.

Varga Mihály szerint ilyen piaci konstrukciók nincsenek a világban, 10 vagy 15 éves futamidejű hitelek vannak általában. „Ezért volt nagy szükségünk arra, hogy az orosz fél ebben a helyzetben belépjen finanszírozóként” – fogalmazott. A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon jó megállapodást fognak kötni. Az orosz fél az építkezés költségeinek 80 százalékát fedezi, 20 százalékát pedig a magyar – mondta.

A miniszter hangsúlyozta: a teljes keretösszeg 40 százaléka, nagyjából 3-4 milliárd euró hazai vállalkozásokat fog segíteni, és legalább egymilliárd euró adók és járulékok formájában fog befolyni a hazai költségvetésbe.

Varga Mihály azt is mondta, hogy biztonságos és olcsó áramot fog nyereségesen termelni a két új paksi blokk. Majd arról is beszélt, hogy Magyarország hosszú távon a növekvő energiaigénye kielégítését a megújuló energiák mellett a fosszilis, így a nukleáris energiával együtt képzeli el.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt MTI-nek hangsúlyozta, hogy a paksi erőmű bővítése szignifikánsan fog hozzájárulni a beruházások növekedéséhez és ezáltal a GDP bővüléséhez is. Hozzátette, hogy az energiaszektor a rezsicsökkentések hatására már érezhetően visszafogta a beruházásait, az erőműépítés pedig éppen ebben a szektorban hoz majd bővülést, bár a beruházás várhatóan csak évek múlva kezdődik.

Hozzáfűzte azt is, hogy a beruházás teljes becsült értéke az alkalmazott technológiától függően 4 és 5 ezer milliárd forint között lehet.

Egyértelműen kedvezőnek értékelte, hogy Oroszország hitelt nyújt az építkezéshez, ez ugyanis biztosítja a beruházás stabil finanszírozási hátterét. Ezzel szemben számos elemző és az ellenzék is elhamarkodottnak ítélte a lépést.