Írásbeli felvételi az ESZI-ben

 

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Szombaton január 18-án írja meg felvételi dolgozatát az a 199 nyolcadikos diák, aki középiskolában szeretne továbbtanulni és az ESZI-t választotta az írásbeli felvételi színhelyéül. Bármelyik nyolcadikos megírhatja az ESZI-ben az írásbelit, függetlenül attól, hogy hova, mely középiskolákba fogja beadni a jelentkezési lapját. A jelentkezési lapokat ugyanis az írásbeli vizsga eredményének ismeretében kell kitölteni és elküldeni február 14-ig.

Az írásbeli vizsgára bejelentkezettek közül 90-en élvezhetik a hazai pálya előnyét, tehát a paksi általános iskolákból érkeznek, 75-en próbálkoznak a paksi kistérség területéről, illetve a 30 km-es körzetből, míg 34 fiatal messzebbről, esetenként az ország távolabbi vidékeiről utazik Paksra a felvételire. A magyar nyelvből és matematikai feladatokból álló sikeres írásbeli felvételi után február 28-án még egy személyes elbeszélgetésre is várja az iskola az oda jelentkezőket.

A szombaton megírandó felvételi vizsgán és a szóbeli meghallgatáson szerzett pontok, valamint az úgynevezett „hozott pontok” összesítése után derül fény arra, hogy ki lesz az a 120 szerencsés tanuló, aki a következő tanévtől négy vagy öt évre az ESZI polgárává válhat.