Új blokkok: meghatározzák a határidőket

Rendeletben határozza meg a kormány az atomerőműveket érintő szakhatósági eljárásokra vonatkozó ügyintézési határidőket. A kormány honlapján megjelent tervezet szabályait várhatóan februártól kell alkalmazni.

A szakhatósági eljárások közül 45 napos az ügyintézési határidő egyebek mellett a telephely-alkalmasság, az erőmű-létesítés, -bővítés, üzemidő-hosszabbítás nukleáris biztonsági engedélyezése, a létesítmény átalakításához szükséges biztonsági engedély esetében. Harmincnapos az ügyintézési határideje például az építési engedély és a baleset-elhárítási intézkedési terv ellenőrzésének, továbbá a biztonság szempontjából meghatározó munkakörök betöltési feltételei jóváhagyásának is. Az ügyintézési határidők – mindkét esetben – egyszer 10 nappal meghosszabbíthatók.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) állapítja meg, hogy Magyarország területét az atomenergia alkalmazása mennyire fenyegeti. A tervezési alapfenyegetettség első alkalommal való megállapítására 6 hónapot kap az OAH, amit egy alkalommal, legfeljebb 90 nappal lehet meghosszabbítani.

Ugyanennyi idő áll rendelkezésre a nukleáris létesítmény és a radioaktív hulladék átmeneti és végleges tárolója megvalósításához szükséges engedély kiadásához is.