Az új blokkok és az üzemidő-hosszabbítás engedélyezésére fókuszál az OAH

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) idei legfontosabb feladatai között van a paksi erőmű kettes blokkjának üzemidő-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelem elbírálása, valamint a lehetséges bővítésre való felkészülés, amelyben már történtek lépések – mondta Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója a hatóság csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Ahogy a Magyar Távirati Iroda beszámolt róla: a kettes blokk üzemidő-hosszabbítási kérelmét az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az elmúlt év végén benyújtotta, az elemzések felülvizsgálatával, helyszíni ellenőrzéssel hoz határozatot az OAH arról, hogy a blokk „milyen további üzemidőre alkalmas” – mondta a főigazgató.
Az MTI közleménye kitér rá, hogy Fichtinger Gyula kifejtette: 2009-ben nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország atomerőmű építést tervezi, az OAH azóta foglalkozik az erre való felkészüléssel. Ez a jogszabályi környezet, a biztonsági követelményrendszer és a hatósági munka létszám-, illetve költségigényeire is kiterjed, illetve magába foglalja a lehetséges blokktípusok műszaki paramétereinek megismerését. A részletekről azt mondta, hogy felülvizsgálták, átdolgozták a nukleáris biztonsági követelményrendszert. Figyelembe vették a csernobili, fukusimai, 2003-as paksi tapasztalatokat, a nemzetközi gyakorlatot, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásait.

A főigazgató újságírói kérdésre elmondta, hogy nem kérték ki a hatóság véleményét a paksi bővítésre vonatkozó megállapodás előtt, de ez „szerte a világon így működik” hiszen ez egy „politikai, gazdaságpolitikai” kérdés. A hatóság akkor jut szerephez, amikor az alaptípust a hazai követelményekhez, sajátosságokhoz igazítják. Hozzátette: az általuk eddig vizsgált öt típus között az orosz blokktípus is szerepel. Ezek mindegyike az úgynevezett 3+ generációhoz tartozik és teljesíti az általános elvárásokat, rendelkezik azokkal a szükséges biztonsági rendszerekkel.