Bővítés: benyújtották az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot

A kormány nevében Varga Mihály péntek délután benyújtotta az Országgyűlésnek a paksi erőmű bővítését is tartalmazó törvényjavaslatot, írta meg az MTI.

A Magyarország kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatban egyebek mellett az áll, hogy a felek együttműködnek a paksi erőmű teljesítményének fenntartásában és fejlesztésében. Beleértve két új, 5-6. blokk tervezését, megépítését, üzembe helyezését és üzemen kívül helyezését, VVER (vízhűtéses vízmoderátoros) típusú reaktorral, mindkét blokkra vonatkozóan legalább 1000 megawatt beépített kapacitással, a jövőben leállításra kerülő 1-4. blokk teljesítményének kiváltására, fogalmaz hírében a Magyar Távirati Iroda.

A javaslat indoklása szerint az egyezmény biztosítja, hogy a paksi atomerőmű magyar állami tulajdonban marad. Az erőmű kapacitásának fenntartása jelentősen növeli a GDP-t. Az egyezmény alapján megvalósuló beruházás a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak legjelentősebb infrastrukturális fejlesztése. A foglalkoztatáspolitikai célokkal összhangban az egyezmény lehetővé teszi, hogy 40 százalékos hazai beszállítás, részvétel mellett valósuljon meg a kapacitás-fenntartás. A tervezett beruházás több mint egy évtizedig kiemelt foglalkoztatási és üzleti lehetőséget biztosít majd a hazai vállalkozásoknak.

Az együttműködés során az orosz fél külön államközi szerződés keretében állami hitelt biztosít a magyar fél számára. Az államközi hitelszerződés megkötése az egyezmény végrehajtásának feltétele.