A köztársasági elnök aláírta a paksi bővítésről szóló törvényt

Eldőlt a paksi erőmű beruházás sorsa: Áder János aláírta az erre vonatkozó törvényt és egy közleményt tett közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. Ebben azt írja, hogy a köztársasági elnök egyik fontos alkotmányos kötelezettsége, hogy aláírásuk előtt megvizsgálja az Országgyűlés által elfogadott törvényeket függetlenül attól, hogy bárki kéri-e az adott törvény vizsgálatát, vagy sem. A törvénynek mind tartalmi, mind formai szempontból, mind elfogadásának módja alapján meg kell felelnie a jogalkotás kritériumainak. – Ezt a részletekbe menő alkotmányos vizsgálatot – mint minden más törvény esetében – az Országgyűlésnek a paksi atomerőmű bővítéséről hozott döntése kapcsán is elvégeztem – hangsúlyozta hozzátéve, hogy azt állapította meg, hogy a törvény alkotmányos szempontból nem kifogásolható, visszaküldésének egyetlen feltétele sem adott.

A köztársasági elnök „egyes pártok indítványára figyelemmel” azt is megvizsgálta a törvény népszavazásra bocsáthatóságának kérdését is. Azt állapította meg, hogy az alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés d) pontja alapján nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.

Végezetül Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország mindenkori köztársasági elnöke esküjével az alkotmányos rendelkezések betartására vállal kötelezettséget. – Megválasztásom óta minden döntésemnél magam is ezt tekintettem kizárólagos mércének. A jövőben is így teszek. Ettől sem petíciók, sem utcai demonstrációk, sem zsarolás, sem nemzeti zászlónk „túszul ejtése” nem téríthetnek el – zárta közleményét a köztársasági elnök.