Nem kis fejtörést okozott a horgászoknak az új törvény

Megnehezítette Paksi Atomerőmű Horgászegyesület tagjai és vezetői dolgát a múlt év utolsó napjaiban megjelent, 2014. január 1-től hatályos halgazdálkodási és halvédelmi törvény. A törvény módosításai érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, de egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is.

Az új szabályozásra való problémamentes átállás érdekében az állami horgászjegyek és fogási naplók érvényességét 2014. január 31-ig meghosszabbították. A fogási napló az állami horgászjegyhez kapcsolt, halfogásra jogosító okmánnyá vált. A horgászok a 2013. évi fogási naplókat legkésőbb 2014. február 28-ig kötelesek leadni annak a szervezetnek, amelynél a 2013. évi állami horgászjegyet kiváltották.

fotó: TelePaks Kistérségi Televízió
fotó: TelePaks archív

Változott az őshonos, fogható halfajok tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, darabszáma. Tilos január elsejétől a horogra kívülről akadt hal megtartása, a szabályosan kifogott, 30 centiméternél nagyobb hal pedig csak leölve szállítható el a vízpartról. A legalább negyven centiméteres csukából naponta hármat lehet kifogni, a fogassüllőből – ami legalább 30 centiméteres – ugyancsak napi három engedélyezett. Tilos pontyot fogni május másodikától egészen a hónap végéig, a 30 centiméteres példányokból naponta hármat lehet kifogni. Ez csupán néhány példa a módosítások közül. Antal Lajos, a Paksi Atomerőmű Horgászegyesület elnöke azt mondja, a természetes vizek és telepített tavak között nem tesz különbséget az új törvény, csak napi korlátozást tartalmaz, havit, évest nem. Számukra összességében kedvezőtlen a hatása. Ráadásul a végrehajtási rendelet 2013. december 29-én jelent meg, három nappal később pedig életbe is lépett halgazdálkodási és halvédelmi törvény, így nem volt idő felkészülni. Az egyesület, élve törvény adta jogaival, halászati főszakértői véleménnyel alátámasztott felmentési kérelmet nyújtott be a megyei kormányhivatalhoz a fogási szabályokra vonatkozóan. A horgászjegyek kiadását és fogási naplók leadását érintő változás az első hetekben szabályos káoszt okozott az egyesületnél. Aki már leadta a fogási naplóját, azt lezárták, újranyitni nem lehetett, az új engedélyek kiadása pedig nem ment problémamentesen. Az első meghirdetett időpontra nem kapták meg a szükséges dokumentumokat, a másodikon két órán át szünetelt az online rendszer működése. A február 3-i jegykiadási napon végül a tagság több mint fele ki tudta váltani a jegyét, akinek viszont nem sikerül, annak erre február 19-én 9-16 óráig lesz lehetősége.

Antal Lajos arról is beszámolt, hogy megtartották az éves beszámolót, amelyre támogatóikat hívták meg. Az elmúlt év eredményes volt programok és versenyen való részvétel tekintetében is, illetve a fogási eredmények is jók voltak. Az őszi telepítésnek már nagyon jó visszhangja volt, mondta Antal Lajos. Hozzátette, hogy ügyeltek arra is, hogy kapitális példányok kerüljenek a tavakba, tudván, hogy sokak számára azok kifogása nyújt maradandó horgászélményt.