A kisvárosokban rejlő potenciált keresi a KOTRA

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

A KOTRA, azaz a Koreai Kereskedelemfejlesztési és Befektetésösztönzési Ügynökség budapesti kirendeltsége képviseletében Kim Yong Suk vezérigazgató tett látogatást a Paksi Ipari Park Kft. inkubátorházában, hogy befektetési lehetőségekről tájékozódjon a városban. A koreai kormányhoz kapcsolódó szervezet világszerte alakít ki üzleti kapcsolatokat, a budapesti kirendeltség célja is egyúttal a kereskedelmi együttműködési lehetőségek feltérképezése volt. Jelenleg Magyarországon negyven jelentős koreai vállalat működik összesen 25 ezer embert foglalkoztatva. Dél-Korea a tizenegyedik legnagyobb befektető Magyarországon, cégeik eddig több mint kétmilliárd dolláros tőkeállományt invesztáltak hazánkba – emelte ki a vezérigazgató az ipari park megtekintése utáni sajtótájékoztatón.

Kim Yong Suk szerint Paks erősségei között említhető a főváros közelsége, a viszonylag olcsó munkaerő, a Duna mint lehetséges szállítási útvonal, valamint az ipari park által kínált komplex, teljeskörű, egyablakos szolgáltatás. A vezérigazgató kiemelte, egyelőre nem konkrét ötletekkel érkeztek Paksra, keresik milyen területre és miként tudnának befektetni. Mint kiemelte, Korea eddig is több fontos beruházást valósított meg Magyarországon, nagyvállalataik jelentős hazai szereplői a Hankook és a Samsung, most azonban a kis- és középvállalkozások teleplehetőségeit kutatják.

Ennek egyik már megvalósulóban lévő példája az a közel kétmilliárd forintos zöldmezős beruházás, amelynek keretében Székesfehérváron épít gyógyszergyárat és kutatás-fejlesztési labort a dél-koreai Wooshin Medics. Magyarország számos más európai ország között lett a legjobb helyszín a jelenleg épülő több mint háromezer négyzetméteres gyártóbázis megépítéséhez. A lehetséges helyszínek között volt Lengyelország, Csehország és Olaszország is. A településünkre ellátogató Kim Yong Suk leszögezte, az ipari centrumok mellett legalább annyi lehetőséget látnak a kisvárosokban is. Sztruhár Sándor, az ipari park ügyvezetője elmondta, az üzleti megbeszélés a paksi iparterület nemzetközi lehetőségekre történő kitekintésének egyik állomása volt.