Meg sem érezte a válságot a paksi ingatlanpiac

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

A paksi ingatlanpiacot gyakorlatilag nem érintette a válság, amit a szakértők az atomerőmű kedvező hatásaival hoznak összefüggésbe. Miközben Pakson tíz százalékkal növekedtek tavaly az ingatlanárak, addig a megyeszékhelyen tíz százalékos, Tolna megyében pedig átlagosan hat százalékos csökkenés volt a 2012-es évhez képest – derül ki a napokban helyben is irodát nyitó OTP Ingatlanpont paksi ingatlanpiacról szóló helyzetértékeléséből. Az atomerőmű tervezett bővítése tovább erősítheti az amúgy is jól teljesítő piacot, némi mozgolódás már most is érezhető, ám jelentős növekedés csak a munkálatok megkezdése után várható.

Az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképének 2013-ra vonatkozó adataiból kiderül, hogy városunkban átlagosan 11,3 millió forintért keltek el az ingatlanok az elmúlt évben, miközben egy évvel korábban több mint egymillióval kevesebb, tízmillió forint volt az átlagár; összehasonlításképpen Szekszárdon és a megyében egyaránt átlagosan 8,1 millió forintba került egy ingatlan tavaly.

– Pakson mind a családi házak, mind a lakások drágábbak, mint a megyeszékhelyen, ami az atomerőmű kedvező hatásainak, az országos átlagnál jóval magasabb jövedelmeknek, valamint az ezzel összefüggésbe hozható erős fizetőképes keresletnek köszönhető – mutatott rá Puskás Sándor, az OTP Ingatlanpont megyei vezető értékesítő tanácsadója. Hozzátette: a paksi atomerőmű nagyjából azt a szerepet tölti be a város életében, mint az Audi Győrött, vagy a Mercedes Kecskeméten, így a tervezett két új blokk várhatóan tovább javítja majd az ingatlanpiaci számokat. Az atomerőmű bővítése akár még a szekszárdi ingatlanpiacon is éreztetheti hatását, véli.

A válság gyakorlatilag teljesen elkerülte a paksi ingatlanpiacot, 2009 óta nemhogy csökkentek vagy stagnáltak, hanem jelentősen növekedtek a lakás- és házárak. Öt éve átlagosan még 10,5 millió forintért adtak el egy ingatlant, tavaly azonban már 11,3 millió forintért, vagyis a válság évei alatt nem kevesebb mint 7,6 százalékos árnövekedés volt a helyi ingatlanpiacon.

– Egyértelműen az igényesebb és szebb lakások, családi házak iránt mutatkozik élénk kereslet Pakson, illetve még az is jellemző, hogy rossz állapotban lévő ingatlanokat vásárolnak meg a városközpontban, amelyeket felújítanak. A városnak voltaképpen nincs sétálóutcája, a Dunával párhuzamos a Dózsa György út tölti be ezt a funkciót, az ingatlanok itt és a keresztutcákban a legdrágábbak. De magas áron adhatóak el az ingatlanok az Öreghegy utcában, a Tolnai úton, az Építők útján és a Kishegyi úton is, ezek szintén keresettek a vevők körében – magyarázta Puskás Sándor. – A vásárlások jelentős részben készpénzben történnek, a hitelből vásárlók száma aránylag alacsony, ami szintén a paksiak magas jövedelemszintjével magyarázható; emellett a megyei átlaghoz képest jóval gyakoribbak a befektetési célú ingatlanvásárlások is – fűzte hozzá az értékesítő tanácsadó.

A NAV adatait elemezve Puskás Sándor azt is elmondta, hogy Pakson – ugyanúgy, mint Tolna megyében – több lakást adnak el, mint családi házat. – Egy eladásra kerülő átlagos lakás manapság 60-70 négyzetméter, amelyet nagyjából 12 millió forintért lehet eladni. A családi házaknál az amerikai típusúak kelendőek, konyhával egybekötött nappalival és három szobával, ezek ára átlagosan 25 és 30 millió forint között mozog – zárta gondolatait Puskás Sándor.