Felolvasószínház internetkapcsolattal

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Rendhagyó felolvasóestnek lehettek szemtanúi azok, akik hétfőn este ellátogattak a Csengey Dénes Kulturális Központba. A színpadon órási kivetítőn nem mozifilm és nem is színházi darab, hanem egy skype-felület csoporthívásának tagjai jelentkeztek be, ugyanis a kulturális központ egy országos kísérleti projekt, az Okuláré részese volt. Ennek lényege az, hogy három–három, előzetesen felkért pályakezdő drámaíró egy adott témával kapcsolatban készített egy-egy egyfelvonásost, ezeket pedig egyszerre, 14 különböző városban ugyanabban az időpontban mutatták be felolvasó színházi produkcióként helyi amatőr színjátszók.

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

A helyszínek – az internet segítségével – összeköttetésben álltak egymással, és az előadás végén a tapasztalatokat együttesen, egy közös skype-fórumon vitatták meg. Az előadások Pakson és a többi helyszínen, egyebek mellett Győrben, Sopronban, Mezőkövesden és Debrecenben is nagy sikert arattak, ahogy a földrajzi távolságokat áthidaló internetes megoldás is.

Egy másik, határokon átívelő vers- és prózamondó, illetve énekelt vers műfajban meghirdetett megméretés megszervezéséhez is csatlakozott a kulturális központ. A paksi elődöntőt április 8-án 10 órától tartják a IV. Paksi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében. Az elődöntők további tervezett helyszínei között egyebek mellett Pécs, Szeged, Győr, Budapest, Kovászna és a felvidéki Tompa Mihály szavalóverseny döntője is szerepel. A “Csengey Dénes vers- és prózamondó verseny” zsűrizésében a Kárpát-medencében is elismert, neves szakemberek vesznek részt, a döntő várhatóan Zalaegerszegen lesz. A verseny paksi elődöntöjére várják az érdeklődőket, ahogy 17 órára a Pro Artis Művészeti Iskolába nyílt napra is. A művészeti fesztivál keretében szerdán is különleges programokkal csábítják a kikapcsolódni vágyókat. Az Erzsébet Nagy Szállodában 19 órától a Pro Artis tanárai adnak koncertet abból az alkalomból, hogy 40 éves az önálló zeneiskola, 16 órától pedig a kulturális központ előtti téren művészeti bemutatót tartanak a Vak Bottyán Gimnázium diákjai.