Az MVM OVIT újította fel a svájci szuperlaboratórium rendszerét

Fotó: Florian Hirzinger
Fotó: Florian Hirzinger

Az MVM OVIT Zrt. végezte el a svájci CERN 66 kV-os villamos hálózata védelmi és irányítástechnikai rendszerének korszerűsítését. Másfél éves munka után zárták a korszerűsítési projektet, amelynek során a genfi székhelyű CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) – a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma – 66 kV-os villamos hálózata védelmi és irányítástechnikai rendszerének felújítását végezték el. A munka során használt valamennyi védelmi és irányítástechnikai eszközt Magyarországon fejlesztettek és gyártottak.

A CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet fizikusai és mérnökei a világegyetem alapvető felépítését kutatják. A világ legnagyobb és legösszetettebb tudományos eszközeit alkalmazzák az anyag alapvető alkotóelemeinek tanulmányozására. A részecskék ütköztetése a fénysebességhez közeli sebességgel történik. A CERN szervezetét jelenleg 21 tagállam – köztük Magyarország – működteti, kutatásaiban több mint 11000 munkatárs vesz részt. A CERN által felhasznált (évente 1,3 TWh) energiát egy 400 kV-os, 200 MW beépített teljesítménnyel rendelkező alállomás szolgáltatja, a 66 kV-os főelosztó hálózaton keresztül.

Az MVM OVIT Zrt. – Magyarország energetikai iparának legkiterjedtebb tevékenységi körű építő, szerelő és gyártó társasága – nemzetközi versenytárgyaláson nyerte el a korszerűsítésre kiírt pályázatot. A 2012 augusztusában aláírt szerződés egy tizenegy mezős, 66 kV-os főelosztó állomás és a hozzá kapcsolódó hét 66/18 kV-os transzformátorállomásból álló hálózat védelmi és irányítástechnikai rendszerének felújítására vonatkozott.

2013 októberében Nagy Sándor, az MVM OVIT Zrt. Igazgatóságának elnöke, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese vezetésével delegáció látogatott Svájcba, ahol a CERN projektmenedzsment szervezete személyes elismerését fejezte ki az MVM OVIT Zrt. által elvégzett szakmai munka minőségével kapcsolatban.

A projekt sikeres lezárása újabb fontos nemzetközi referenciát jelent az MVM OVIT Zrt. számára akkor, amikor a társaság intenzív külföldi piacszerző tevékenységbe kezdett a villamoshálózat-építés területén.