A hatékonyabb energiatermeléshez igazodik a jogi szabályozás

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Módosítja a szaktárca az atomerőmű energiahordozó-készletezésére vonatkozó rendeletet. Az új készlet-visszatöltési előírások figyelembe veszik azt, hogy az atomerőműben végrehajtott fejlesztések eredményeképpen az üzemanyag felhasználás mértéke csökkent, így a beszerzések száma csökkenthető. Az előírt készlet mennyisége nem változik.

A rendelettervezet a kormány honlapján jelent meg. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az energiahordozó-készletek mértékéről és készletezéséről szóló rendelet módosítása azért vált szükségessé, mert az atomerőművekre előírt normatív energiakészletre vonatkozó rendelkezés nem minden esetben igazodik a reaktorok üzemeltetési sajátosságaihoz.

A tervezett változás a villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából tényleges változást nem okoz, nem változik az atomerőműben lévő készlet mértéke, hiszen eddig is két évre elegendő üzemanyagot tároltak. – mondta el dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Tájékoztatása szerint a paksi atomerőműben az elmúlt években jelentős hatékonyságnövelő intézkedések történtek, az üzemanyag-felhasználás mértéke lecsökkent, mert korábbinál hosszabb ideig használhatóak a fűtőelemek. Ez teszi lehetővé, hogy a készletek visszatöltését biztosító üzemanyag-beszállítások a korábbi négy helyett ritkábban, két-három alkalommal történjenek évente.

Az atomerőműben egy másik, szintén fontos hatékonyság javító fejlesztés zajlik jelenleg is. Ennek eredménye az lesz, hogy a reaktorok üzemanyag betöltését nem évente, hanem csak ritkábban, 15 havonta kell elvégezni. A jogszabályalkotó figyelembe veszi ezeket a fejlesztéseket és elsősorban a készlet visszatöltési előírásokat módosítja – vázolta dr. Kovács Antal.

A rendelet a normatív és biztonsági energiahordozó készleteket különböztet meg. A termelők a normatív energiahordozó készleteket – amiből egy évnyi mennyiséget kell tárolni – felhasználhatják az energiatermeléshez és a szabályban előírt időn belül kötelesek a készleteket az előírt szintre feltölteni.  A biztonsági energiahordozó-készlet a termelők csak rendkívüli helyzetekben a Magyar Energia Hivatal elnökének engedélye alapján használhatják fel. A készlet mennyisége – a mostani szabályok szerint – az atomerőműnél legalább egyévi átlagos villamosenergia- és kapcsolt hőtermeléshez szükséges üzemanyag, a reaktorba berakott üzemanyagon kívül.  A módosítás úgy fogalmaz, hogy a biztonsági készlet annak az üzemanyagnak a mennyisége, amely – a normatív készletben lévő üzemanyaggal együtt – legalább kétévi átlagos villamosenergia- és kapcsolt hőtermelést biztosít.  Dr. Kovács Antal tájékoztatása szerint az atomerőmű esetén mind a két készletet az erőmű telephelyén és a reaktorban tárolják.