Ezüstös kosarasok

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

A férfi kosárlabda NB I. döntőjének harmadik mérkőzését játszották Szolnokon, a Szolnoki Olaj KK, és az Atomerőmű SE csapatai között. Az előző két mérkőzést a Tisza-partiak nyerték, ezért a paksi csapatnak mindenképpen nyernie kellett, hogy az egyik fél három győzelméig tartó párharc ne fejeződjön be ma este.

Jól indult a találkozó az ASE számára, Körtélyesi két duplája és közte Szabó triplája révén 7-0-ra húztak el a piros-kékek. Báder révén 4 ponttal jelentkezett be az Olaj, de Jones közelijével ismét nőtt a paksi előny. Jól kontrollálta a játékot az ASE, és Tóth Ádám 2+1-ével 15-8-ra lépett el a 7. percben. Vojvoda és Lóránt is betalált messziről, Jones két büntetőjéből csak egyet értékesített, így 2 pontra olvadt az előny az első negyed végére.

Zónára váltott a hazai csapat, de ekkor még Kovács Ákos betöréseivel, Szabó középtávolijával és Körtélyesi zsákolásával 25-20 ellépett az ASE. A 16. percben Holiday triplája után először vezetett a Szolnok, de ekkor még McGruder visszavette az előnyt. Ezután szolnoki találatok következtek, amire csak egy Körtélyesi közeli volt a válasz, 5 pontos hazai előnynél vonultak pihenőre a csapatok.

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Hét-nullás szériával kezdte az Olaj a harmadik negyedet, két percet kellett várni, hogy McGruder révén az ASE is beköszönjön. A 26. percig csak az amerikai játékos szerzett pontot a paksi csapatból, ekkor Szabó triplájával 6 pontra csökkentette a hátrányát az Atom. Az egykori ASE-játékos, Vojvoda Dávid kapta el a fonalat, és 15 pontra növelte a hazai előnyt. Végre a paksi irányító, Vaughn is feléledt Csipkerózsika-álmából, és bő másfél perc alatt szerzett 13 pontjával 7 pontnyira csökkentette az ASE hátrányát.

Az utolsó felvonás elején megint ellépett a Szolnok, Holiday büntetője után 69-56-t mutatott az eredményjelző. Megint McGruder pontjai kellettek, hogy 3 perccel a vége előtt ismét látótávolságon belülre kerüljön az Atomerőmű csapata. Az utolsó percekben tartotta előnyét a Szolnok, és 10 ponttal nyerte a mérkőzést, és egyben a bajnoki címet is.

Az Atomerőmű SE csapata a 2013/2014-es bajnokságban az ezüstérmet szerezte meg.
Szolnoki Olaj KK – Atomerőmű SE 79-69 (14-16, 23-16, 23-21, 19-16)

Tiszaligeti Sportcsarnok
Vezette: dr. Vígh P., Pálla Z., Györffy P. A. (Faidt)

Szolnok: Trotter 3/3, VOJVODA 23/9, Holiday 11/6, Ivosev -, Báder 5 Csere: LÓRÁNT 16/6, MILOSEVICS 11/3, KELLER 6, Simon 1, Pilcsevics 3/3

ASE: Vaughn 13/9, MCGRUDER 13, KÖRTÉLYESI 11/3, SZABÓ ZS. 19/15, Jones 3 Csere: Kovács 5, Tóth Á. 5, Baki -, Eilingsfeld -, Markovics –