Összefogott a város a Bocskai utcaiakért

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Szinte teljesen a tűz martalékává vált annak a Bocskai utcai társasháznak a teteje, ahol pénteken negyed négykor csaptak fel a lángok. A ház többi részét az oltáshoz használt víz károsította. A kár értéke még nem ismert, 80-100 millióra becsülik, de akad, aki 150 milliós összeget emleget. A tűz okát a szakemberek vizsgálják. A háznak – a közös képviselő tájékoztatása szerint – van biztosítása.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Hajdú János polgármester még pénteken délután a helyszínre sietett, gondoskodott az ingatlan éjszakai őrzéséről és megszervezte a másnapi munkát. A képviselő-testület több tagja, az önkormányzati cégek vezetői a lakókkal közösen végeztek kora reggeltől a tető bontását, a tönkrement bútorok, berendezések, személyes tárgyak elszállítását. A katasztrófavédelem, a rendőrség és a TEK munkatársai is kivették részüket a munkából. Tell Edit alpolgármester a munkát félbehagyva tájékoztatta lapunkat a részletekről. – Sarkadi Ferenc katasztrófavédelmi parancsnoktól kaptuk a hírt, haladéktalanul a helyszínre jöttünk és késő estig itt voltunk. Polgármester úr megszervezte az épület őrzését, feltérképezte, kik a károsultak, megkereste a közös képviselőt és megszervezte a munkát, amiben az önkormányzat minden cége és a képviselő-testület több tagja részt vesz – vázolta. Hozzátette, az esetleg felmerülő szociálpolitikai kérdésekkel is foglalkoznak.
A tetőt egész nap bontották, az épületből a benn maradt, korommal, vízzel szennyezett, használhatatlanná vált holmikat folyamatosan hordták a szeméttelepre. A lakók – tizenegy ember – az első éjszakát rokonoknál töltötték.

Ahogy a lakókat, úgy a társasház közös képviselőjét, Apró Györgyöt is megrázta az eset. Elmondta lapunknak, hogy mivel korábban több helyen beázott a tető, úgy döntöttek, szigeteltetik. A legjobbnak ítélt ajánlatot fogadták el, a vállalkozó a munkát elkezdte. Felmerült némi minőségi kifogás, de annak rendezése után folytatták a felfüggesztett munkát. A tető a szigetelési munka közben kapott lángra, és bár többen segíteni siettek, nem tudtak úrrá lenni a helyzeten. Azt, hogy pontosan hogyan gyulladt ki a tető, a közös képviselő nem firtatja, mint mondta, a tűzvizsgálat majd megállapítja.
Hét lakás van a házban, abból kettőben üzlet működik, egy kisállatklinika és egy kerékpáros szaküzlet. Utóbbinak a tetőtérben volt az irodája. Még három tulajdonos érintett, akinek garázsa van az épület alagsorában. A garázsokban csak a víz okozott kárt. A tetőtérből viszont szinte semmi nem maradt. Ami nem vált a tűz martalékává, azt biztonsági okokból le kellett bontani.

– Nagyon köszönöm azt az önzetlen segítséget, ami nyújtottak nekünk – fűzte hozzá Apró György.

A tűzeset előbb hármas, majd négyes besorolást kapott. Az oltást a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálata irányította. Boros Brigitta szóvivő azt mondta, összesen hat településről érkeztek tűzoltók. Egy ember füstmérgezést szenvedett, két tűzoltó is könnyebben megsérült az oltás során, őket a helyszínen a mentők ellátták.