Nincs hatással az üzemidő-hosszabbításra a szünetelő fűtőanyag-szállítás

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Az, hogy az ukrán helyzet miatt Oroszország és Magyarország között szünetel a fűtőanyagszállítás, nem gátolja az atomerőmű normál működését és lapértesülésekkel ellentétben a 2-es blokk üzemidő-hosszabbítására sincs hatással. Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Fichtinger Gyula azt mondta, a 2003-ban sérült fűtőelemek végső sorsát illetően is van alternatív megoldás és a friss fűtőanyag beszerzésnek is lehet más útja.

– Nem gátolja meg a paksi atomerőmű 2-es blokkjának üzemidő-hosszabbítását az, hogy a 2003-ban megsérült fűtőelemeket még nem szállították el. Tárolásuk a biztonság szempontjából megoldott, az oroszországi kiszállítás műszaki feltételei, engedélyei adottak, de van alternatív megoldás is. A 2003-ban, tisztítás közben megsérült kazetták az úgynevezett pihentető medencében vannak, tárolásuk a „biztonság szempontjából megoldott, fenntartható folyamat – húzta alá Fichtinger Gyula. A 2-es blokk tervezett üzemideje 2014. december 31-én jár le, az üzemidő-hosszabbításra évek óta készülnek, e folyamat kapcsán azzal számoltak, hogy 2015 végéig elszállítják a fűtőelemeket. Az Oroszországba történő visszaszállítás műszaki feltételei, beleértve a szállításhoz szükséges eszközöket, járműveket, megvannak, csakúgy az engedélyek. A főigazgató azt mondta, hogy az Ukrajnában kialakult helyzet értékelése nem az ő feladatuk. Arra viszont rávilágított, hogy arra az esetre is van megoldás, ha a szállítás végképp meghiúsulna, akkor a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója fogadja be a tokozott üzemanyagot.

– Az Országos Atomenergia Hivatal attól a pillanattól, amikor a szakemberek elkezdtek gondolkodni a sérült fűtőelemek sorsáról, ragaszkodott ahhoz, hogy bármilyen megoldást is preferálnak, legyen alternatíva – hangsúlyozta.

Fichtinger Gyula cáfolta azt, hogy „a 2003-as üzemzavarban megsérült paksi fűtőkazetták esetében a legnagyobb baj, hogy senki nem tudja, pontosan mi van a kapszulákban és hogyan viselkednek”. – Pontosan felmértük, hogy melyik tokban mennyi fűtőanyag került. Az így készült anyagmérlegeket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is vizsgálta és rendben találta – világított rá.

A működéshez szükséges üzemanyag beszerzése kapcsán felmerült aggodalmakra reagálva a főigazgató emlékeztetett arra, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. köteles két évre elegendő üzemanyagot a telephelyén tárolni. Ezt – mind hangsúlyozta – meg is teszi. A friss üzemanyag szállítása szavai szerint sokkal kisebb kihívás, mint a kiégett fűtőelemeké. A főigazgató azt mondta, hogy megfelelő engedélyek birtokában más gyártótól való beszerzésre vagy más útvonalon, akár légi úton történő szállításra is sor kerülhet.