Jubileumi folklórfesztivál az atomerőmű támogatásával

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Százak nézték meg csütörtökön, Kalocsán a XX. Duna Menti Folklórfesztivál leglátványosabb momentumát, a Duna menti népek menettáncát. A dunai népek hagyományait őrző ötnapos fesztivál vasárnap estig tart. A program kiemelt támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. annak a jószomszédi, partneri viszonynak köszönhetően, amit a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás székhelytelepülésével, Kalocsával ápol.

A hatvanas években útjára indított fesztivál Magyarország legrégebbi nemzetközi folklórfesztiválja. Kalocsa célja – mint Török Ferenc polgármester mondta –, hogy visszatérjenek a gyökerekhez. A program eredeti célja a Duna-vidék népei közötti barátság erősítése a népművészet, a zene és a tánc eszközeivel. Az eseményre minden Duna menti települést meghívtak, de érkeztek fellépők a környező településekről is, így több mint ezer táncos sereglett össze.

A jubileumi Duna Menti Folklórfesztivál gazdag programkavalkádja szerdán a hagyományos seregszemle történetének képeit felvonultató tárlattal és a kalocsai hungarikumok bemutatójával kezdődött, majd csütörtökön délelőtt a népművészet-kutatás kérdéseit, eredményeit számba vevő és a kultúrák összehasonlítására, valamint a népi hagyományok jelenkori ápolásával kapcsolatos feladatok megvitatására szerveződő, Kisváros az európai kulturális utak csomópontján című szakmai konferenciával folytatódott.

Török Ferenc kiemelte: Kalocsa az egyetlen olyan települése Magyarországnak, amely két hungarikummal is büszkélkedhet, ezekről ráadásul sokan nem csak magát a várost, hanem az országot is azonosítják. Az idei eseményen éppen ezért kiemelt szerepet kap a helyi népi motívumvilág és az ugyancsak egyedülálló kalocsai fűszerpaprika – fogalmazott.
A fesztiválon adják át és veszik birtokba azt az impozáns, 150 négyzetméteres szabadtéri színpadot is, amely a Kalocsa Szíve nevet viselő, 2,3 milliárd forintos helyi turizmusfejlesztési projekt keretében megújuló Érsekkert beruházásainak első eleme – tette hozzá Török Ferenc. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság koordinációs megbízottja Kalocsát a hungarikummozgalom egyik zászlóshajójának nevezte. Csütörtökön gálaműsor várta még a vendégeket, akik vasárnap estig gazdag programpalettáról válogathatnak, lesz kézművesvásár, bemutatkozik a régió több, a Duna menti nemzetekkel szoros kapcsolatot ápoló környékbeli települése, továbbá Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Románia, Bulgária és a fesztivál idei díszvendége, Azerbajdzsán is. Emlékezetes élményt ígér szombaton a Nemzetek táncházának éjszakája, vasárnap pedig a Duna menti rácok találkozója és gálaestje. A fesztivál idején a kalocsai hímzéssel, pingálással, illetve kalocsai konyhával interaktív módon ismerkedhetnek a látogatók, nyomon követhetik, hogy születnek a szebbnél szebb kalocsai hímzett motívumok, megnézhetik, hogy készül a kalocsai paprikás „kácsi”.