Horváth Kálmán az új kormánymegbízott

Forrás: kormanyhivatal.hu
Forrás: kormanyhivatal.hu

Tolna megyében Horváth Kálmánt nevezte ki kormánymegbízottnak Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára, írta meg a Magyar Közlönyre hivatkozva az MTI. A nemzeti hírügynökség emlékeztet rá: a mostani kinevezésekre azért volt szükség, mert a miniszterelnök négyéves mandátumának lejártával a korábbi vezetők megbízatása is megszűnt. A kormánymegbízottak vezetik a fővárosi és megyei kormányhivatalokat.

A kormánymegbízott további munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, a megszigorított szabályok szerint nem lehet országgyűlési képviselő sem, továbbá helyi önkormányzati képviselő, fővárosi, megyei közgyűlés tagja, polgármester, megyei közgyűlés elnöke, főpolgármester, alpolgármester, megyei közgyűlés alelnöke, főpolgármester-helyettes, nemzetiségi önkormányzat elnöke és nemzetiségi önkormányzati képviselő sem. Tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet ugyanakkor végezhet, áll a Magyar Távirati Iroda hírében. Korábban Tóth Ferenc látta el a kormánymegbízotti feladatokat Tolna megyében.

Az 1958-as születésű, szekszárdi dr. Horváth Kálmán jogászként végzett, 1982 óta ügyvédként tevékenykedik. A helyi politikai életbe 2002 tavaszán kapcsolódott be, 2004-ben megalapította a Szekszárdi Polgári Egyesületet. A 2003-tól Fidesz-tag Horváth 2006-ban és 2010-ben is a helyi önkormányzati testület tagja; 2009 óta a helyi Fidesz vezetője, idén beválasztották a párt országos választmányába. Három ciklus óta az országgyűlési választások során a szekszárdi választókerületben kampányfőnökként tevékenykedett, több karitatív civilszervezetnek is tagja. Nős, feleségével három kiskorú gyermekről gondoskodik, áll a Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján olvasható életrajzban.