Két keréken ismerték meg a környéket az erőmű munkatársai

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Lerakták a kerékpáros és vízi turizmus alapjait Bölcskén. Madocsán is fejlesztések zajlanak. A terv az, hogy a Duna Gyöngyei Program égisze alatt Bölcskétől Gerjenig kialakítsanak egy túraútvonalat. Bár a program egészét illetően csak a tervezésnél tartanak, az első fecskék már meg is érkeztek: a paksi atomerőmű logisztikai főosztályán működő raktározási osztály kollektívája tett kerékpáros kirándulást minap Bölcskére, amelynek egyre szépülő pincefalujában, a Tomolik pincészetben várta őket ízletes ebéd, borkóstoló.

Csordás Gábor osztályvezető elárulta, hogy majd’ 30 éve él Pakson, de talán, ha tízszer járt Bölcskén, a Duna-töltésen pedig eddig egyszer sem. Az első benyomás rendkívül kellemes volt, azt mondta, szívesen ajánlja majd az ország távolabbi pontján élő ismerőseinek is ezt a térséget. Annak hírét, hogy fejlesztések kezdődtek és komoly tervek vannak a fejlesztésre, örömmel üdvözölte a kollektíva. A terveket ismertetve Galó Levente projektvezető beszámolt arról, hogy a bölcskei Rákóczi Horgászegyesületen belül létrehozták a természetvédelmi, turisztikai és vízi sport szakosztályt. Már két pályázatot elnyertek, így felújítják a horgásztanyát, csónakházat hoznak létre, mosdó, móló épül, sporteszközöket szereznek be. Az eddig elnyert összeg 55 millió forint, de további pályázatokban is bíznak.

A kerékpározás mellett a vízi turizmus fejlesztését is célul tűzték, már több pályázaton nyertek is ennek érdekében. A kezdeményezés mellé állt a paksi atomerőmű is, hiszen nemcsak turisták, hanem az erőmű dolgozói számára is kiváló szabadidős programot nyújthat a Duna Gyöngyei Program. – Az atomerőmű vezetői elkötelezettek, hogy dolgozóik szabadidejüket kulturáltan tudják eltölteni – fogalmazott Galó Levente, aki arra is kitért, hogy a kerékpár és vízi turizmus mellett a lovas- és erdőturizmusra is építenének. Pihenőhelyeket szeretnének kiépíteni, kerékpár- és sporteszközkölcsönzésre lehetőséget biztosítani, a későbbiekben esetleg szálláshelyeket kiépíteni.