Életre szóló élményeket szereztek Oroszországban

Forrás: NucKids.ru
Forrás: NucKids.ru

Negyvenkét nap Oroszországban, nyolc fellépés egy kétórás musicalben más nemzetiségű gyerekek között. Erre kapott lehetőséget a Nuckids keretében öt paksi fiatal a Cseke Klára vezette Tini Tüsik közül. Életre szóló élmény volt, állították egybehangzóan. Cseh Dominika, Horváth Diána, Kovács Aliz, Kovács Réka és Rikk Róbert képviselte hazánkat a Roszatom által szervezett nemzetközi programban, amelyben rajtuk kívül török, vietnami, ukrán, fehérorosz, orosz és bolgár fiatalok vettek részt. Mint Cseke Klára elmondta, számára szakmai szempontból jelentett nagy lehetőséget és egyben nagy kihívást az, hogy ismét szerephez jutottak a Nuckids-ben. Hozzátette, úgy gondolja, hogy a gyerekek zenei, színpadi előmenetelét illetően is hatalmas lépés volt az, hogy ilyen produkcióban szerepeltek.

A Szentpétervár melletti Repinóban profi színházi szakemberek közreműködésével vitték színre A Gyermekkor labirintusa című új musicalt, ami több kisebb történetből formálódott egy egésszé. Kovács Réka a negyedik jelenetben az anya szerepét játszotta, természetesen oroszul, hiszen ez volt az előadás nyelve. A kommunikációé leginkább az angol, de mindenki mindenféle nyelven igyekezett megértetni magát, megtanítani a másikat. A szervezők mindent megtettek, hogy felkészítsék a gyerekeket a kemény színházi munkára, a kommunikációs nehézségekre. Cseke Klára is bekapcsolódott a munkába, hol a díszlettervezőnek segített, hol a színpadra lépésben asszisztált.

– Én úgy indultam neki, hogy sok új ismeretet és barátokat szerzünk, tudtuk, hogy nagy kihívás lesz, de szerintem megérte, mert gyönyörű helyeken voltunk és valóra vált minden, amit szerettünk volna – foglalta össze Horváth Dia, aki a többiekkel egyetértve a hazautazás előtti hajókirándulást említette, mint legjobb élményt. – Nagyon jó volt megismerni más kultúrát, jóban lettem orosz és török lányokkal – mesélte Kovács Réka, aki azt is elárulta, hogy a fellépések előtt nagyon izgult, ám végül sikerült felengednie. Az, hogy ott álltak a moszkvai színházban és teltházas előadást tartottak, szinte most is hihetetlen számára. – Mind a negyvenkét nap olyan maradandó élmény, amit soha nem fogok elfelejteni. Világot láttam, nyolcszor színpadra léptünk  és talán életre szóló barátságot köthettem egy orosz lánnyal, ami számomra nagy dolog – mondta Réka.

A Nuckids programot az orosz állami konszern, a Roszatom eredetileg azért hívta életre, hogy azok a gyerekek, akik nukleáris létesítményeknek helyet adó, zárt városokban élnek, világot láthassanak, maradandó élményre tegyenek szert. Ma már nemcsak orosz gyerekek vesznek részt a programban, sőt tavaly a felkészülést sem ott, hanem Magyarországon tartották.