Korrekt, őszinte a kapcsolat a TETT-tel

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Cikluszáró ülést tartott székhelyén, Bátaapátiban a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás. A tanácskozásra a településen működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló üzemeltetője, az RHK Kft. képviselői is meghívást kaptak. Dr. Kereki Ferenc ügyvezető beszámolt a tárolóban folyó térkiképzési munkákról, a hulladékbetárolás ütemezéséről. Honti Gabriella kommunikációs irodavezető pedig arról, hogy még idén elkészül az új bemutatóterem, aminek kialakítását azért határozták el, mert rendkívül nagy az érdeklődés a tároló iránt.

Együttműködő, korrekt, őszinte –  ezekkel a jelzőkkel illette dr. Kereki Ferenc a TETT és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. közötti kapcsolatot, ami értékelése szerint annak köszönhető, hogy a polgármesterek felismerték az ügy fontosságát. Mint kiemelte, korábban nem sikerült, a most záruló ciklusban azonban pontot tettek a végére annak, hogy a társulásoknak juttatott támogatás milyen elvek alapján osztják fel. Jogszabályban rögzítették a szempontrendszert. Az is egyértelművé vált, hogy mit vár el – milyen információs csatornák használatát, milyen színvonalat – az RHK Kft. Dr. Kereki Ferenc szerint együttműködő volt mind a négy, velük kapcsolatba lévő társulás, de úgy érzi, hogy Bátaapátinak kiemelkedő jelentősége, szerepe volt.

Darabos Józsefné, a TETT elnöke is összefoglalta röviden a négy év nehézségeit, eredményeit. Azt mondta, októberben versenybe száll újra a polgármesteri pozícióért, s bízik abban, hogy a bátaapátiak bizalmából folytathatja a munkát településvezetőként és a társulás elnökeként is. Két település vezető – Bátaszék és Véménd polgármestere – nem indul már az őszi választáson, az ő munkájukat a TETT és az RHK Kft. is megköszönte.