Egyedülálló archívumot hozott létre Paks

Forrás: www.pda.hu
Forrás: www.pda.hu

Már lehet kalandozni, keresgélni a Paksi Digitális Archívumban. Az országban egyedülálló gyűjtemény a város művészeti, kulturális, média-, történeti és muzeális értékeit, valamint a településhez szervesen kapcsolódó atomerőmű történeti emlékeit őrzi. A digitális archívumot az önkormányzat és az atomerőmű társfinanszírozásban hozta létre.

A Paksi Digitális Archívum létrehozásának gondolata 2010-ben fogalmazódott meg. A koncepció kidolgozása, a rendszertervezés, majd az eszközbeszerzés után a működtetéshez szükséges számítógépparkot 2012 őszén helyezték üzembe, a tartalmak feltöltését és a világhálón való elérést lehetővé tevő program fejlesztését 2012 végén fejezték be a szakemberek. A próbaüzemet követően az eddig feltöltött és publikusnak nyilvánított tartalmak már elérhetőek a history.paks.hu oldalon vagy a Paksi Hírnök oldaláról is egyetlen kattintással. (A PDA-t keresse az oldalsávon!) Az oldalon részletes keresésre is van lehetőség, de személyeket, szervezeteket vagy helyszíneket megjelölve is lehet kutakodni, a dokumentumok felhasználhatóságáról az oldalon olvasható jogi nyilatkozat rendelkezik.

A projektben eddig összesen tizennyolcan dolgoztak, a jelenlegi létszám tíz fő. A 2014 augusztusáig feldolgozott anyagok száma meghaladja a huszonháromezer darabot. A munkába bevont városi intézmények a Paksi Városi Múzeum, a Városi Képtár, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár, a TelePaks, a Paksi Hírnök, a Csengey Dénes Kulturális Központ, a Polgármesteri Hivatal, a Paksi Járási Földhivatal; együttműködő szervezetek az Atomenergetikai Múzeum, a Paksi Atomerőmű Videostúdió, a Tolna Megyei Levéltár és a Fortuna Rádió, de forrásként szolgálnak helyi alkotók, magángyűjtők is. Az országban egyedülálló archívumot azért hozták létre, hogy megőrizzék az utókornak a helytörténeti emlékeket, amelyek jelenlegi formájukban elveszhetnek, használhatatlanná válhatnak.

– Gondoljunk csak arra, hogy az egykor rögzítésre, tárolásra alkalmazott hordozók mára elavultak lettek, így a rajtuk tárolt anyagok idővel lejátszhatatlanná válnak, de például a papír alapon létező kiadványok, dokumentumok is eltűnhetnek, megsemmisülhetnek. – mondta el Tell Edit. Az alpolgármester hozzátette, hogy a digitális archívumnak az értékek megőrzésén túl kiemelendő hozadéka az interneten való publikálás, valamint a város és az atomerőmű történetének kutathatósága egy helyen. További cél, hogy összekötve a Paksi Digitális Archívumot az Európai Unió által az európai kulturális örökség online elérésére létrehozott Europeana rendszerrel, értékeinket nemzetközi szinten is ismertté tegyék. A régi fényképek, videók, újságcikkek, hangfelvételek és egyéb helytörténeti szempontból értékes anyagok digitalizálása és feltöltése az archívumba folyamatos.

A Paksi Digitális Archívum dokumentumaiból öt évszázadnyi várostörténetet kutathat az érdeklődő. Számos fotó- és videóanyagot találhatnak az atomerőmű-építkezés korszakából, a folyamat az első kapavágástól végigkövethető csakúgy, mint az, hogyan jött létre a mai lakótelep. Ugyanígy megtekinthető sok más mellett a városi televízió archívumából az a beszélgetés, amely Paks első szépségkirálynőnével, Orbán Tündével készült 1993-ban. Újranézhetjük Teller Ede paksi látogatásait, és századeleji képeslapok között is böngészhetünk.