Energia Futam: győzött a tiszta energia

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Napelemmel, sűrített levegővel, elektromos motorral, emberi erővel hajtott járművek versenyeztek szombaton Budapest belvárosában. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. negyedszer hirdette meg az Energia Futamot, ahol kizárólag tiszta energiát felhasználó autók, motorok, gokartok versengtek. Minden korábbit meghaladó volt az érdeklődés, hatvannál is több jármű állt rajthoz hét kategóriában. Voltak saját építésű autók, átalakított szériajárművek, szokványosnak tűnő és igen különleges, innovatív megoldások. Közös jellemzőjük, hogy nélkülözik a szénhidrogén-meghajtást.
A Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren tartott rendezvényt nemcsak a helyszínen lévők követhették figyelemmel, hanem bárki a világon, az internetes közvetítésnek köszönhetően.

Az első rajtot megelőzően Baji Csaba elnök-vezérigazgató rövid köszöntőjében azt mondta, hogy a következő generáció iránt érzett felelősség ösztönzi a vállalatcsoportot az Energia Futam és más, környezetvédelmet, fenntartható fejlődést népszerűsítő rendezvény támogatására.

– Sikeres, a régióban meghatározó energetikai nemzeti tulajdonú vállalatcsoportként az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. felelős az energiagazdálkodásért, energiabiztonságért, de felelős a hatékony környezettudatos gazdálkodásért is, húzta alá. Kiemelte, hogy a fenntartható fejlődés biztosítása prioritást élvez, ezt szolgálja az, hogy a cégcsoportnak van atomerőműve, szélerőmű parkja, és támogatja a napkollektorok telepítését.

A versenyen a kipufogógázt és bőgő motorok zaját hiányolhatta a közönség, az izgalmat viszont nem: a negyedik MVM Energia Futamon hét kategóriában hirdettek győztest, az egyikben – a Famous Futamban – hajszál híján paksit. Egy merész manőver miatt szorult csupán a második helyre Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus. A Fidesz polgármesterjelöltjeként a választásokon is elinduló sportoló azt hangsúlyozta, hogy paksiként kifejezetten kötelességének érzi, hogy szerepet vállaljon az üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli energiatermelésre és felhasználásra. A hírességek futamában elsőként Delov Jávor, a Random Trip alapítója érkezett célba elektromos gokartján.

Az MVM Csoport 2011-ben hívta életre az MVM Energia Futam rendezvénysorozatot. Budapest az első olyan európai főváros, ahol versenyt rendeztek nem konvencionális járművek számára.

A verseny idejére a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. közös, mozgó kiállítása, a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion is a helyszínre érkezett. A napot a Cloud 9+ koncertje zárta. Az együttes énekesét, Szivák Zsoltot nem csak a színpadon láthatta a közönség, előzőleg ő is próbára tette magát a hírességek mezőnyében.