Elektromos busz gördült be Paksra

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Újra magyar autóbuszok róhatják az ország útjait, amennyiben megvalósulnak az Evopro Holding tervei. A prototípus már megvan. Nem is akármilyen: ízléses, kényelmes, könnyű. És nem terheli a környezetet. Fejlesztői szerint az üzemeltetése is gazdaságos. Minderről hétfőn délután többek között a paksi atomerőmű munkatársai is meggyőződhettek. Előbb egy elektromos hajtással is közlekedő BMW futott be a látogatóközpont elé. Mészáros Csaba elnök-tulajdonos érkezett vele. Rögtön „megtankolta” a kocsit, azaz feltöltötte az akkumulátorokat . Eközben futott be a Modulo buszcsalád elektromos hajtású prototípusa olyan csendben, hogy a légy zümmögését is hallani lehetett. 150 km-t tett meg indulás óta, a töltöttsége 30 százalék felett van, állapították meg, majd Mészáros Csaba szemmel látható elhivatottsággal bemutatta „lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású városi és elővárosi közlekedésre fejlesztett autóbuszt”, amely sikeresen túl van a műszaki vizsgán.

Mészáros Csaba azt mondta, hogy az elektromos hajtású járművek elterjedésének legnagyobb esélye a közösségi közlekedésben van, az autóbuszok mellett, a mentőautókat, taxikat, kukásautókat érdemes ilyenre cserélni, hiszen ezek több tízezer kilométert futnak évente, a befektetés így hamarabb megtérül.

A Pakson is bemutatott Modulo autóbuszban minden – alkatrész, munka – magyar, kivéve, ami nem létezik a magyar piacon. A tervezés, fejlesztés közel négy évig tartott, a munkában harminc mérnök és legalább ennyi hazai kis-, közepes vállalkozás vett részt. Számos olyan paramétere van, ami kiemelkedő, páratlan a piacon. Könnyűszerkezetes, kompozit – köznyelven műanyag – így 20-30%-al kisebb a tömege. Kedvező fogyasztású, alacsony padlózatú, jó belső elrendezésű, 23 ülőhely mellett 65 utast tud szállítani a nyolcméteres változat. A konkurens járművek legfeljebb ötvenet – hangsúlyozta Mészáros Csaba.

Az elnök-tulajdonos a Paksi Hírnök azt firtató kérdésére, hogy mikor utazhatnak akár az erőmű dolgozói ilyen járművel, azt mondta, ők valójában felkészültek, hiszen egy kis szériás sorozatgyártás már el is kezdődött. – Szimbolikus jelentőségű lenne, ha az erőmű dolgozói használnák először, hiszen az ország legnagyobb energiaforrása itt van – fogalmazott. Az elnök szerint a Modulo az utasoknak és a településeken élőknek zaj- és szennyeződésmentes közlekedést, a gazdaságnak új munkahelyeket, míg a magyar társadalomnak egy innovatív Hungarikumot jelenthet.

Az innovatív elektromos busz Érdről érkezett Paksra. Országjáró körútján érinti Szekszárdot, Bonyhádot, majd Mohács, Pécs, Kaposvár, Hévíz, Balatonfüred, Veszprém után Székesfehérvárra látogat.