Nem érintik a paksi beruházást a szankciók

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

A jelenlegi szankciós lista nem érinti a paksi erőmű-beruházás projektjét, szögezte le a Paksi Hírnök megkeresésére Aszódi Attila, akit július elsejével neveztek ki a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztossá. Mint ismert, az eszkalálódott orosz-ukrán helyzetre reagálva a nyugati államok újabb intézkedéseket helyeztek kilátásba három területre fókuszálva: a bankrendszerre, valamint a hadi- és olajiparra vonatkozóan. A döntéshozók elsősorban az orosz állami bankok forrásszerzését korlátozzák, illetve az Európai Unió és az Egyesült Államok vállalatai nem vehetnek fel kölcsönt orosz állami bankoktól. Az euobserver.com információi szerint bővítették azt a listát is, amelyen olaj kitermeléséhez és finomításához szükséges gépek szerepelnek, ezeket szintén nem lehet orosz vállalatok számára értékesíteni.

A cél, hogy az úgynevezett érzékeny technológiák beszerzése, mint például a mélytengeri fúrást lehetővé tévő eszközök hozzáférése terhet jelentsen az orosz költségvetés számára. A pénzügyi szektort tekintve az uniós tőkepiachoz való hozzáférést eddig öt orosz bank számára korlátozta az Európai Unió. Jelenleg a kitételek egyike sem érinti a paksi beruházást, ezt az Európai Bizottság is megerősítette – hangsúlyozta Aszódi Attila. A kormánybiztos szerint tehát nincs ok vészforgatókönyvek gyártására. Mint ismert, a tízmilliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást Paks II. megépítésére idén kötötte Magyarország Oroszországgal. A hitel törlesztése az egyezménytervezet szerint az alábbiak szerint történik majd: az új blokkok üzembe lépését követően, de legkésőbb 2026-tól az első hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 25 százalékát kell 14 egyenlő részben kifizetni.

A következő hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 35 százalékát 14 egyenlő részben és az utolsó hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 40 százalékát 14 egyenlő részben kell törleszteni. A magyar fél az idei évtől évi 3,95 százalékos kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerőművi blokkok működésbe lépéséig, de legkésőbb 2026. március 15-ig. Ugyan a szankciók sem mint nukleáris projektet, sem mint pénzügyi műveletet nem érintik a paksi kapacitásbővítési beruházást, a kérdés nem égető pillanatnyilag abból a szempontból sem, hogy a projekt csupán előkészítési fázisában tart, forráslehívás nincs még napirenden, hangsúlyozta Aszódi Attila. Idén a szerződések előkészítése a feladat, majd a tervezés következik. Pillanatnyilag három nagy szerződés előkészítése zajlik,melyek közül az első az erőmű megtervezésére, a rendszerek beszerzésére és az üzembe-helyezés feladataira vonatkozik, a második az üzemanyag beszerzés és kezelés kérdéseit, míg a harmadik az új blokkok üzemeltetésének és karbantartásának feladatmegosztását rögzíti.