Európában egyedülálló kezdeményezés lehet a paksi

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Egy lengyel céggel, a Led Pack Managementtel kötött szerződést a Protheus Zrt. A Led Pack arra kapott megbízást, hogy elkészítse a Paks által tervezett régiós elektromos közlekedési modell applikációját a remélt európai uniós forrás eléréshez. Mint arról beszámoltunk, a kezdeményezéshez az ELENA-programból szeretnének támogatáshoz jutni. Az ELENA célja, hogy támogassa a helyi közösségeket a megújuló energia és az energiahatékonyság területén tervezett, kibocsátáscsökkentést eredményező beruházások előkészítésében. Mivel Paks tagja a Klímabarát Települések Szövetségének és rendelkezik Fenntartható Energia Cselekvési Tervvel, jogosult arra, hogy pályázzon. A Led Pack Managment ebben azért tud segítséget nyújtani, mert a nevéhez fűződik az első olyan kelet-európai program, amely ELENA-finanszírozást nyert. A beruházás során a dél-lengyelországi települések közvilágítását és önkormányzati intézményeinek világítását modernizálják.

Tomasz Jaskólski, a projekt koordinátora azt mondta, három évig tartottak az előkészületek. A sikerhez jó csapatra, szakértőkre és arra volt szükség, hogy egy település felvállalja a vezető szerepet és ehhez megkapja a szükséges bizalmat, vázolta. A szerződéskötésre Paksra utazott a Led Packot létrehozó Namysłów város polgármestere. Krzysztof Kuchczyński elmondta, hogy rengeteg egyeztetést kellett folytatniuk, egy sor feltételnek meg kell felelni a finanszírozás sikere érdekében. – Bízunk abban, hogy az ennek során szerzett tapasztalatainkkal sikerhez tudjuk segíteni a paksi programot – hangsúlyozta.

– Az elektromos mobilitás különböző műszaki elemei már rendelkezésre állnak: megvannak az elektromos autók, buszok, a nagy energiasűrűségű akkumulátorok, a töltőberendezések, de sehol nem tettek arra kísérletet, hogy az egészet rendszerbe foglalják – vázolta Paks polgármestere. Hajdú János azt mondta, ez a projekt önmagában cáfolja azt a véleményt, hogy Paks fejlődése elmaradt az elvárttól, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem Európában sincs ilyen projekt, amit egyébként Brüsszelben nagyon előrevivőnek és előzetesen támogatandónak ítéltek – hangsúlyozta.